Szarlotka bardzo podobna do tej z przepisu mojej mamy. Jest krucha, delikatna i bardzo smaczna. Spód ciasta jest zrobiony tylko z tłuszczu, cukru i mąki. Jest to typowe kruche ciasto, do którego nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, i bez niego wychodzi świetne. Dodatek do ciasta smalcu sprawia, że szarlotka jest jeszcze bardziej apetyczna. Na jednym kawałku nie można skończyć. Polecam szczególnie na ciepło z gałką lodów.
Składniki (forma 20 x 32):
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 200 g masła, schłodzonego
- 90 g smalcu, schłodzonego
- ok. 3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżek cukru (w zależności od smaku)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- bułka tarta do obsypania spodu
Przygotuj formę. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na pół. Pierwszą połowę rozwałkuj i wyłóż spód i boki formy. Na spód wysyp kilka łyżek bułki tartej (unikniesz wtedy przemoczonego spodu). Jabłka wyłóż do formy. Drugą połowę ciasta rozwałkuj na wielkość formy i przykryj jabłka. Widelcem podziurkuj górę ciasta w kilku miejscach.
Piecz w 180 - 190 st. (piekłem góra-dół) przez ok. 80-90 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone i kruche. Można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Oj tak na ciepło z gałką lodów, brzmi bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuń40 years old Web Developer II Murry Shimwell, hailing from Brossard enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Scrapbooking. Took a trip to Rock Drawings in Valcamonica and drives a Viper. przeczytaj recenzje
OdpowiedzUsuń