26.10.15

Korzenne ciasto dyniowe

Przyznam, że z dynią miałem styczność po raz pierwszy. Nie wiedziałem do końca co z tego wyjdzie. I co wyszło ? Ciasto mocno pachnące przyprawami korzennymi, z dużą ilością bakalii oraz pięknym kształtem bochenka w kolorze brązowym. Domownikom ciasto bardzo posmakowało i żadne z nich nie wyczuło w cieście dyni. Jeśli macie w domu purée z dyni to wystarczy wymieszać ze sobą mokre i suche składniki i gotowe. Jeśli jednak nie macie gotowego purée to przepis na nie podaję poniżej. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.








Składniki (keksówka 12 x 22 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (użyłem włoskich)
  • 100 g suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka purée z dyni*
  • 2/3 szklanki oleju
Wymieszaj w miseczce przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, przyprawę korzenną, cynamon oraz bakalie.
W osobnej misce wymieszaj energicznie (najlepiej rózgą kuchenną) jajka, olej i purée dyniowe.

Mokre składniki przelej do suchych i krótko wymieszaj.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównaj. Piecz przez ok. 60 - 70 minut w 180 st.

Smacznego ;)

*Jak zrobić purée z dyni ?
Małą dynię o pomarańczowym miąższu umyj i pokrój na mniejsze plastry. Łyżką lub nożem wydrąż miękki środek z pestkami. Każdy z kawałków ułóż skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu (lub innym naczyniu do zapiekania), przykryj pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 50-60 minut. Dynia powinna być miękka a widelec powinien bez oporu w nią wchodzić. Upieczone plastry oddziel od skórki i zmiksuj blenderem na purée. Jeśli purée jest zbyt wodniste należy odlać trochę wody (najlepiej garnek z purée postawić na małym ogniu i chwilę pogotować masę, aż woda odparuje), jeśli zbyt suche należy wodę dodać. Gotowe purée można przechowywać do 5 dni w lodówce, można je również zamrozić.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zrobione i wyszlo cudowne :) dziekuje za przepis, pozwol, ze umieszcze u siebie :)

      Usuń
    2. Proszę bardzo :) ! Cieszę się, że smakowało :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Z taką ilością bakalii ciasto musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bogate! Takie najlepsze ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń