Ciasto zdecydowanie dla koneserów malinowych wypieków :) Kruchy spód, galaretka pełna świeżych malin, bita śmietana i słodka beza z płatkami migdałowymi. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest lekkie jak chmurka. W smaku nie jest słodkie. Jest świeże i smaczne. Ciasto jest dość proste do wykonania, jednak zanim zrobicie następną warstwę musicie poczekać, aż poprzednia zastygnie. Zajmuje to nieco czasu, ale warto czekać na efekt końcowy. Ciasto kruche w przepisie wychodzi dość cienkie. Łatwiej wam będzie je rozłożyć równo w formie, jeśli wspomożecie się szklanką bądź słoikiem, którym wyrównacie już ciasto w formie. Malinową chmurkę najlepiej jest składać w formie, ponieważ otrzymacie wtedy równe warstwy i masy nigdzie Wam nie uciekną poza ciasto ;)
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 135 g masła
- 4 żółtka
Jedną część ciasta rozwałkuj (ciasto jest bardzo cienkie) i wyłóż formę z papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach, aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Ponownie odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Piecz ciasto przez ok. 20 minut, aż się zezłoci. Odstaw do wystudzenia.
Galaretka z malinami:
- 3 malinowe galaretki (zwykłe, na 500 ml wody)
- 550 g malin (świeżych lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych)
Krem śmietankowy:
- 2 łyżki żelatyny
- 750 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj kilka kropel aromatu i połącz. Wystudzoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki, a następnie taką "zaprawioną" masę przelej do reszty śmietanki i zmiksuj całość do połączenia się składników.
Krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj.
Beza z migdałami:
- 4 białka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałowych
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj skrobię. Masę bezową rozsmaruj na rozwałkowanym cieście. Posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w temp. 150 st. z termoobiegiem lub w temp. 175 st. bez termoobiegu przez ok. 40 minut. Beza powinna być na zewnątrz chrupiąca i popękana. Wystudź.
Wystudzonym blatem bezowym przykryj krem śmietankowy, lekko dociskając. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)
Jest boskie! Podoba mi się ta chmurka ;)
OdpowiedzUsuńTo nie jest chmurka. To jest niebo w gębie. :)
OdpowiedzUsuńZ tym się zgodzę :)
UsuńPozdrawiam
Mniam ...ciacho jak marzenie ..
OdpowiedzUsuńNic tylko zajadać ...
Wygląda bosko to ciasto, zamierzam je zrobić i właśnie też dodam żelatynę do masy śmietankowej, bo boję się że bez rozpłynie się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo się cieszę, daj koniecznie znać jak Ci wyszło ! :) Tak, przy takich temperaturach lepiej nie ryzykować :P
UsuńPozdrawiam.
37 year old Administrative Officer Jedidiah Capes, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like "Time That Remains, The" and Sewing. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a Ferrari 166 MM Barchetta. sprobuj na tej stronie
OdpowiedzUsuń