24.7.15

Malinowa chmurka

Ciasto zdecydowanie dla koneserów malinowych wypieków :) Kruchy spód, galaretka pełna świeżych malin, bita śmietana i słodka beza z płatkami migdałowymi. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest lekkie jak chmurka. W smaku nie jest słodkie. Jest świeże i smaczne. Ciasto jest dość proste do wykonania, jednak zanim zrobicie następną warstwę musicie poczekać, aż poprzednia zastygnie. Zajmuje to nieco czasu, ale warto czekać na efekt końcowy. Ciasto kruche w przepisie wychodzi dość cienkie. Łatwiej wam będzie je rozłożyć równo w formie, jeśli wspomożecie się szklanką bądź słoikiem, którym wyrównacie już ciasto w formie. Malinową chmurkę najlepiej jest składać w formie, ponieważ otrzymacie wtedy równe warstwy i masy nigdzie Wam nie uciekną poza ciasto ;)


Składniki (forma 21 x 37 cm):

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 135 g masła
  • 4 żółtka
Z podanych składników zagnieć sprawnie gładkie ciasto. Podziel je na pół. Każdą część zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 60 minut.

Jedną część ciasta rozwałkuj (ciasto jest bardzo cienkie) i wyłóż formę z papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach, aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Ponownie odstaw na ok. 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Piecz ciasto przez ok. 20 minut, aż się zezłoci. Odstaw do wystudzenia.

Galaretka z malinami:
  • 3 malinowe galaretki (zwykłe, na 500 ml wody)
  • 550 g malin (świeżych lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych)
Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody (na każdą galaretkę przypada 250 ml wody - o połowę mniej niż zaleca producent). Odstaw do wystudzenia. Do zimnej galaretki (cały czas płynnej) dodaj maliny. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto (najbezpieczniej jest to robić w formie). Włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Krem śmietankowy:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 750 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Żelatynę wymieszaj z 60 ml wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę lekko podgrzej, aż się rozpuści (nie wolno jej zagotować !). Przestudź. 

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj kilka kropel aromatu i połącz. Wystudzoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki, a następnie taką "zaprawioną" masę przelej do reszty śmietanki i zmiksuj całość do połączenia się składników.

Krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj.

Beza z migdałami:
  • 4 białka 
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych
Drugą część ciasta kruchego z lodówki rozwałkuj na wielkość formy, w której był pieczony poprzedni spód. Najlepiej jest mieć 2 takie same formy do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj skrobię. Masę bezową rozsmaruj na rozwałkowanym cieście. Posyp płatkami migdałowymi. 

Piecz w temp. 150 st. z termoobiegiem lub w temp. 175 st. bez termoobiegu przez ok. 40 minut. Beza powinna być na zewnątrz chrupiąca i popękana. Wystudź.

Wystudzonym blatem bezowym przykryj krem śmietankowy, lekko dociskając. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Jest boskie! Podoba mi się ta chmurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest chmurka. To jest niebo w gębie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ...ciacho jak marzenie ..
    Nic tylko zajadać ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko to ciasto, zamierzam je zrobić i właśnie też dodam żelatynę do masy śmietankowej, bo boję się że bez rozpłynie się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo się cieszę, daj koniecznie znać jak Ci wyszło ! :) Tak, przy takich temperaturach lepiej nie ryzykować :P
      Pozdrawiam.

      Usuń