2.12.14

Orzechowo - kawowy tort bezowy

Kolejny tort bezowy w Słodkim Atelier :) Uwielbiam te słodkie bezy za to, że można je robić na wiele sposobów. Z połączeniem orzechów włoskich i kawy spotkałem się na blogu Pistachio. Ja nie piję kawy dość często, a właściwie to bardzo rzadko, chyba że jest okazja spotkania się ze znajomymi i wypicia kawy z lodami :) Nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby tej kawy nie dodawać do ciast. Wtedy też ją "piję" z ochotą :)
Ogólnie torcik nie jest słodki, ale to też zależy od tego co dla kogo oznacza słodki. W bezie jest dużo cukru, ale krem kawowy jest trochę gorzki więc całość jak najbardziej się uzupełnia. Ciasto niestety jest trochę pracochłonne. Ja swoje zrobiłem wieczorem, później schowałem do lodówki i na drugi dzień, kiedy bezy "przeszły" smakiem kawy zniknął w kilka chwil :)




Składniki (torcik o średnicy ok. 24 cm):

Orzechowe blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
Białka ubij na sztywną pianę (najlepiej w szklanym lub metalowym naczyniu), dodając pod koniec ubijania cukier (cukier zawsze dodawaj małymi partiami do piany, czekając, aż poprzednia część się rozpuści). Do ubitej piany dodaj zmielone orzechy i wymieszaj delikatnie całość.

Rant tortownicy o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Na dużą blachę do pieczenia wyłóż papier a na to połóż wysmarowany rant. Do tak przygotowanej formy wyłóż 1/3 masy i wyrównaj wierzch. Piecz bezę w 160 st przez ok. 35 minut.*

Upieczony blat ściągnij z papierem do pieczenia z blachy i nożem oddziel rant tortownicy od bezy. Na blachę wyłóż nowy papier do pieczenia i nasmarowany rant tortownicy. Upiecz tak 2 kolejne blaty.**

Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % 
  • 7 łyżek drobnego cukru (może być cukier puder)
  • 2 łyżki kawy instant
Kremówkę ubij na sztywną pianę. Ubitą zmiksuj z cukrem i kawą rozpuszczalną, aż się rozpuszczą.

Gotowym kremem przełóż torcik. 2/5 masy odłóż do dekoracji. Na dolny blat wyłóż równomiernie pół masy, która została na przełożenie. Przykryj to środkowym blatem i wyłóż pozostałą część masy. Na koniec połóż górny blat. Ciasto oblej z wierzchu polewą czekoladową.

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
Dodatkowo:
  • zmielone orzechy do oblepienia boków
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Zastygającą polewą oblej z wierzchu torcik. Boki ciasta posmaruj odłożonym wcześniej kremem. Z kremu zrób również ozdobne kleksy na torcie. Na koniec boki tortu oblep zmielonymi orzechami włoskimi, a na kleksy położ połówki orzechów. Ciasto najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego :)

* Piekłem w 140 st. z termoobiegiem.
** Jeśli posiadasz 3 takie same formy to możesz upiec wszystkie blaty naraz.


13 komentarzy: