Nazwa tortu nie jest przypadkowa. Puszysty biszkopt przełożyłem kremem ze śmietanki kremówki i białej czekolady. Świeże, czerwone truskawki świetnie komponują się z bielą kremu. Tort jest delikatny, pięknie się prezentuje oblany czerwoną polewą. Pomimo białej czekolady ciasto nie jest bardzo słodkie. Idealne z dużą ilością owoców ;) Pierwszy raz do ciasta użyłem biszkoptu rzucanego, który po upieczeniu upuszcza się na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt wychodzi bardzo prosty. Jeśli szukacie pysznego przepisu na ciasto z truskawkami to musicie spróbować tego tortu :)
Biszkopt rzucany:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki (165 g) cukru
- 3/4 szklanki (120 g) mąki pszennej
- 1/4 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Wmieszaj delikatnie do masy. Najlepiej jest to robić łyżką lub szpatułką, aby nie naruszyć struktury ubitych białek, dzięki którym biszkopt urośnie.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj. Piecz w 170 st. przez ok. 40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastem z piekarnika i z wysokości kolan upuść je (w formie) na podłogę. Wystudź. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Gotowy biszkopt przekrój równo na 3 blaty.
Krem śmietankowy z białą czekoladą:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%; mocno schłodzonej
- 16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
- 150 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do smaku jakby krem był mało słodki)
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- ok. 500 g truskawek
Aby tort miał równe boki można go składać w tortownicy lub (lepiej) w obręczy cukierniczej. Pierwszy blat tortu nasącz 1/3 ponczu. Krem śmietankowy podziel na 3 części, tak by wystarczył na przełożenie ciasta + dekoracje tortu. Pierwszą część kremu rozsmaruj na blacie. Powciskaj w niego połowę pokrojonych truskawek. Wyrównaj, zakrywając truskawki masą. Tak samo postępuj w przypadku drugiej warstwy ciasta. Ostatni blat również nasącz ponczem. Pozostałym kremem obsmaruj wierzch i boki tortu. Ciasto polej polewą.
Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- kilka kropel czerwonego barwnika (opcjonalnie)
Smacznego ;)
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny:)
OdpowiedzUsuńJaki idealny biszkopt.
OdpowiedzUsuńPyszny tort!
Dziękuję ;)
Usuń