29.1.18

Murzynek z masą serową

Świetny przepis dla osób, które mają dylemat czy upiec murzynka czy sernik ;) Idealne rozwiązanie to murzynko-sernik (a może serniko-murzynek?). Chodzi tu o ciasto, które składa się z kakaowego, murzynkowego spodu i masy twarogowej jak na sernik na górnej warstwie ciasta. U mnie cała blaszka ciasta zniknęła w jeden wieczór. Ciasto jest wilgotne i apetyczne. Może wyrosnąć nierówno, ponieważ masa serowa jest ciężka i zapada się. Pomimo to ciasto oblane polewą czekoladową z wierzchu wszystkim posmakuje.




Składniki (forma 20 x 32 cm):

Ciasto kakaowe:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklana cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
W garnku wymieszaj olej, mleko, powidła, cukier zwykły i cukier waniliowy. Garnek postaw na ogniu. Kiedy masa zacznie się gotować wyłącz ogień. Odstaw do wystudzenia. Dodaj żółtka, przesianą mąkę z kakao i sodą, wymieszaj. Ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.

Masa serowa:
  • 50 dag twarogu półtłustego*, zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 120 g roztopionego masła (lub margaryny)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zmielony twaróg utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Dodaj rozpuszczone masło i mąkę ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej. Całość delikatnie połącz.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej całe ciasto kakaowe. Następnie na wierzch wyłóż w kilku porcjach (najlepiej łyżką) masę serową, tak aby utworzyła "gniazda". Wyrównaj w miarę delikatnie wierzch.

Piecz w  180 st. przez ok. 50 min. Po wystudzeniu ciasto możesz polać polewą.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
Czekoladę połam. Wszystkie składniki umieść w garnuszku. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali mieszając często, aby się nie przypaliła.

Smacznego ;)

* U mnie jedna kostka twarogu miała masę około 30 dag. Wykorzystałem 2 kostki, więc łącznie wyszło ok. 60 dag twarogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz