Pyszne ciasteczka kokosowo-czekoladowe dla fanów popularnych batoników Bounty. Szybkie i proste w wykonaniu. Pięknie pachną kokosem i wanilią. Bardzo delikatne i kruchutkie. Idealne do szklanki mleka ;)
Składniki (na ok. 36 większych ciasteczek):
- 240 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru (lub kryształu; ilość można odpowiednio zmienić)
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego (lub naturalnego ekstraktu)
- 200 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna)
Łyżką nabieraj porcję ciasta i uformuj je w kulki. Gotowe wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Nie rozrastają się zbyt mocno, więc odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka spłaszcz lekko nawilżoną dłonią lub łyżką. Miskę z ciastem można wsadzić pod przykryciem na chwilę do lodówki, aby ciasto mniej się kleiło (u mnie nie było takiego problemu).
Ciasteczka piecz w 175 st. (funka góra-dół) przez ok. 20-25 minut lub dłużej, do momentu, aż się ładnie zarumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Wystudź na kratce.
Smacznego ;)
Przepis z bloga mojewypieki.com
Czyli coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuń