16.2.16

Ciasteczka à la Bounty

Pyszne ciasteczka kokosowo-czekoladowe dla fanów popularnych batoników Bounty. Szybkie i proste w wykonaniu. Pięknie pachną kokosem i wanilią. Bardzo delikatne i kruchutkie. Idealne do szklanki mleka ;)


Składniki (na ok. 36 większych ciasteczek):
  • 240 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru (lub kryształu; ilość można odpowiednio zmienić)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (lub naturalnego ekstraktu)
  • 200 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna)
Masło utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj sól i wbij jajka, miksując po każdym dodaniu. Wsyp przesianą mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i aromat. Zmiksuj do połączenia się składników. Wrzuć posiekaną czekoladę i krótko zmiksuj masę. Można również wymieszać ciasto łyżką, ponieważ masa będzie dość zwarta.

Łyżką nabieraj porcję ciasta i uformuj je w kulki. Gotowe wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Nie rozrastają się zbyt mocno, więc odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka spłaszcz lekko nawilżoną dłonią lub łyżką. Miskę z ciastem można wsadzić pod przykryciem na chwilę do lodówki, aby ciasto mniej się kleiło (u mnie nie było takiego problemu).

Ciasteczka piecz w 175 st. (funka góra-dół) przez ok. 20-25 minut lub dłużej, do momentu, aż się ładnie zarumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Wystudź na kratce.

Smacznego ;)

Przepis z bloga mojewypieki.com

1 komentarz: