13.11.15

Razowe ciastka z płatkami owsianymi i czekoladą

Jedne z tych smaczniejszych jakie jadłem (chyba mówię tak o wszystkich ;) Ciasteczka z mąką razową i płatkami owsianymi. Świetny przykład na to, że zdrowe też może być pyszne. Z ulubioną czekoladą smakują bardzo dobrze. U mnie w domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Moi znajomi je uwielbiają. Są bardzo dobre dla osób dbających o linię :) Robi się je bezproblemowo, a podczas pieczenia pięknie pachną. Przepis troszkę zmieniony z książki Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki - Wielki Powrót !"

Składniki (ok. 30 większych ciasteczek lub 40 mniejszych):
  • 180 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 150 g płatków owsianych
  • 210 g mąki pszennej razowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300 g czekolady, posiekanej (użyłem 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, ucierając masę do połączenia się składników. Wsyp resztę składników i wymieszaj łyżką, dodając pod koniec posiekaną czekoladę.

Łyżką nabieraj porcję ciasta i formuj je w kulki. W lekkich odstępach ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka troszkę urosną na boki). Kulki spłaszcz lekko dłonią.

Piecz w temp. 180 st. przez ok. 15 - 18 minut, do momentu lekkiego zbrązowienia (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek). Początkowo ciastka będą miękkie, ale później stwardnieją. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj kilka minut, później przenieś ciastka na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Samo zdrowie w takich ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiane najlepsze! Mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń