21.11.15

Krucha szarlotka

Szarlotka bardzo podobna do tej z przepisu mojej mamy. Jest krucha, delikatna i bardzo smaczna. Spód ciasta jest zrobiony tylko z tłuszczu, cukru i mąki. Jest to typowe kruche ciasto, do którego nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, i bez niego wychodzi świetne. Dodatek do ciasta smalcu sprawia, że szarlotka jest jeszcze bardziej apetyczna. Na jednym kawałku nie można skończyć. Polecam szczególnie na ciepło z gałką lodów.




Składniki (forma 20 x 32):

Kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, schłodzonego
  • 90 g smalcu, schłodzonego
  • ok. 3-4 łyżki lodowatej wody
Przesianą mąkę z cukrem i szczyptą soli posiekaj z masłem i smalcem. Dodaj wodę i zagnieć sprawnie ciasto. Ilość wody można odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć w zależności o tego jak suche jest ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.

Nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek cukru (w zależności od smaku)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • bułka tarta do obsypania spodu
Umyte jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj.

Przygotuj formę. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na pół. Pierwszą połowę rozwałkuj i wyłóż spód i boki formy. Na spód wysyp kilka łyżek bułki tartej (unikniesz wtedy przemoczonego spodu). Jabłka wyłóż do formy. Drugą połowę ciasta rozwałkuj na wielkość formy i przykryj jabłka. Widelcem podziurkuj górę ciasta w kilku miejscach.

Piecz w 180 - 190 st. (piekłem góra-dół) przez ok. 80-90 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone i kruche. Można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

1 komentarz:

  1. Oj tak na ciepło z gałką lodów, brzmi bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń