7.3.15

Muffiny szpinakowe

Kto by pomyślał, że muffiny z dodatkiem szpinaku mogą być takie dobre. Swój zielony kolor zawdzięczają właśnie szpinakowi, który nie jest ani trochę wyczuwalny w cieście. Babeczki są wilgotne, lekkie, nie za słodkie, a dodatek skórki cytrynowej sprawia, że muffiny mają lekko cytrusowy posmak. Te muffinki to ostatnio numer jeden wśród moich wypieków :)

 Składniki (na ok. 18 muffinek):
  • 450 g mrożonego szpinaku* (użyłem porcjowanego, rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 sparzonej uprzednio cytryny
Szpinak rozmroź i odsącz z wody. Jeśli chcesz, aby kolor muffinów był bardziej jednolity użyj blendera do rozdrobnienia szpinaku na papkę.

Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystą masę (trzeba dość długo ubijać, masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Do ubitej piany, cały czas miksując wlej powoli olej. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Wymieszaj całość. Po połączeniu całej masy dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej z nich wylej masę (ok. 3/4 wysokości foremki). Muffiny piecz przez ok. 35 - 40 minut w 170 - 180 st, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Gotowe wystudź.

* Do tego przepisu nadaje się również szpinak świeży, który trzeba rozdrobnić blenderem przed dodaniem do ciasta. Jednak z tego co słyszałem szpinak świeży jest wyczuwalny w cieście. Z racji tego polecam użycie szpinaku mrożonego, który nie jest "do wyczucia" :)

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. to coś dla nas, uwielbiamy szpinak :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne muffiny! Nie pomyślałabym nawet, że ze szpinakiem można byłoby zrobić :) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Oczywiście, że można i nie tylko ze szpinakiem :)

      Usuń
  3. Intrygujące :) Kocham szpinak, więc koniecznie muszę spróbować. Tymczasem porywam 1 muffina :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak i wszelkie wypieki z jego udziałem uwielbiam, więc jak dla mnie idealne! :D

    OdpowiedzUsuń