9.2.15

Sernik z brzoskwiniami

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami z babcinego przepisu. Pyszny, bez żadnych udziwnień. Mój ulubiony, na kruchym cieście z masą serową ze zmielonego twarogu, brzoskwiniami z puszki i słodką pianką białkową z dodatkiem kisielu. Sernik jest bardzo przyjemny dla podniebienia, jeśli lubicie ciasta z babcinych zbiorów to gorąco polecam :)

Składniki (forma 21 x 37 cm):

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g (1 kostka) margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
Z podanych składników zagnieć sprawnie ciasto. Podziel je równo na 2 części. Jedną z nich wyłóż dno formy z papierem do pieczenia (można wcześniej ją schłodzić w lodówce), drugą część włóż do zamrażarki.

Masa serowa:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej 2 razy)
  • 200 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (zwykły budyń, na 500 ml)
Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Dodaj zmielony twaróg, pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i budynie. Zmiksuj całość delikatnie tylko do połączenia się składników (zbyt długie miksowanie napowietrzy niepotrzebnie sernik).

Gotową masę serową wyłóż na przygotowany spód. Wyrównaj.

Pianka białkowa z kisielem:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego (opcjonalnie)
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i kisiel.

Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie osącz z syropu, następnie pokrój je w średniej grubości plasterki. Pokrojone brzoskwinie poukładaj równo na masie serowej. Owoce przykryj warstwą ubitej pianki z kisielem, wyrównaj. Na piankę zetrzyj drugą część ciasta (tą z zamrażalnika).

Sernik piecz w 180 st. przez ok. 60 - 70 minut. Sernik można później przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił. Gotowy wystudź.

Smacznego ;)



13 komentarzy:

  1. świetny jest ten sernik, a pianka tylko dopełnia i tak smakowitą całość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całe wieki go nie jadłam :) Może wypróbuję go przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę smaczny, więc gorąco polecam ! :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie serniki, szczególnie z kruszonką, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie! Sernik z brzoskwiniami, toż to moja ogrooomna słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowności ! Aż mi ślinka cieknie, wgryzłabym się w niego <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia!!! <3 Piękne! :D
    Oj ten serniczek! <3 W naszej rodzinie jest dobrze wspominany! Tylko pianę z białek robiliśmy zawsze bez dodatku kisielu. Całe to ciacho to pyszne połączenie - a te brzoskwinie...ochy i achy! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! a czy zamiast margaryny mozna uzyc smietanki 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kruchego ciasta nie. Jeśli chodzi o masę twarogową szczerze przyznam, że zawsze robię z masłem lub margaryną. Proszę jednak spróbować, wydaje mi się, że śmietanka minimum 30% też się nada.

      Usuń
    2. Proszę pamiętać, że dodatek śmietanki sprawi, że masa twarogowa będzie bardziej kremowa. Pozdrawiam

      Usuń
  8. 41 years old VP Accounting Standford Prawle, hailing from Drumheller enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Yo-yoing. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Legacy. kontynuuj czytanie

    OdpowiedzUsuń