Smaczna alternatywa dla osób, które nie lubią czekać, aż pierniczki zmiękną. Pierniczki z tego przepisu są mięciutkie zaraz po upieczeniu. Później robią się nieco kruche. W smaku nie różnią się niczym od tych normalnych. Pachną mocno przyprawą korzenną i cynamonem. Są uzależniające :) Polecam po ostygnięciu polukrować pierniczki, wtedy wchłoną wilgoć i na drugi dzień będą równie miękkie. Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym krócej je będziemy piec, inaczej wyjdą troszkę twardsze. Przepis pochodzi z gazety Chwila dla Ciebie.
Składniki (na ok. 30 - 35 pierniczków):
- 20 g drożdży
- 2 łyżki mleka, ciepłego
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajo
Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Z ciasta powycinaj dowolne kształty. Pierniczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pierniczki piecz przez ok. 8 - 10 minut (w zależności od grubości). Wystudzone polukruj.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Smacznego :-)
A to pomysł! Trzeba go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl