7.12.14

Pierniczki drożdżowe

Smaczna alternatywa dla osób, które nie lubią czekać, aż pierniczki zmiękną. Pierniczki z tego przepisu są mięciutkie zaraz po upieczeniu. Później robią się nieco kruche. W smaku nie różnią się niczym od tych normalnych. Pachną mocno przyprawą korzenną i cynamonem. Są uzależniające :) Polecam po ostygnięciu polukrować pierniczki, wtedy wchłoną wilgoć i na drugi dzień będą równie miękkie. Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym krócej je będziemy piec, inaczej wyjdą troszkę twardsze. Przepis pochodzi z gazety Chwila dla Ciebie.



Składniki (na ok. 30 - 35 pierniczków):
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki mleka, ciepłego
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajo
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Miód i masło rozpuść, cały czas mieszając. Stopione dodaj do mąki. Wbij jajko i wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj do połączenia się składników, a później wyrób gładkie ciasto.

Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Z ciasta powycinaj dowolne kształty. Pierniczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Pierniczki piecz przez ok. 8 - 10 minut (w zależności od grubości). Wystudzone polukruj.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
Wsyp cukier do małej miseczki i za pomocą łyżki rozprowadź go dobrze z gorącą wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj małą ilość wody, jeśli zbyt rzadki dosyp cukru pudru. Gotowym lukrem posmaruj pierniczki.

Smacznego :-)


1 komentarz: