26.10.14

Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi

Klasyczne rogaliki, bardzo proste w wykonaniu. Świetne na podwieczorek lub jako przekąska do kawy/herbaty. Ja do swoich użyłem powideł śliwkowych, ale świetnie nadają się też inne ulubione konfitury. Z podanej porcji wychodzą 24 rogaliki, ale nie są one duże. Ciasto jest z wierzchu kruchutkie, a w środku nieco miękkie. Przepis z niezastąpionej Kwestii Smaku.

Składniki (na 24 małe rogaliki):
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 świeżych)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g (1/2 kostki) masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
  •  powidła śliwkowe (lub inne ulubione konfitury)
Ciepłe mleko przelej do niewielkiego naczynia (np. kubka), dodaj szczyptę cukru oraz drożdże. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Drożdże w tym czasie powinny się spienić. 

Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z mąką na coś w rodzaju kruszonki. Jajko ubij (można za pomocą rózgi kuchennej) z cukrem pudrem i wlej je do mąki z masłem. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i szczelnie owiń ją folią. Taką miskę z ciastem włóż do lodówki na minimum 2 godziny, ale można również zostawić ją tam do następnego dnia.

Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich uformuj w kulkę i rozwałkuj na dość cienkie koło (jeśli to konieczne podsyp lekko mąką). Każde ciasto pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym trójkącie ułóż po łyżeczce powideł i zwiń je, formując rogalika.

Gotowe rogaliki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Rogaliki piecz przez ok. 25 min. w 180 st. aż się zezłocą. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Rogale jak malowane, po prostu piękne :) ! Właśnie zdałam sobie sprawę, iż wieki ich nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :)
      Rogaliki szybko znikają. Warto je upiec, bo smakują lepiej niż z niejednego sklepu :)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Mmm, musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne rogaliki i świetny post! Widzę, że zaczynasz więc życzę Ci powodzenia w blogowaniu! Robisz świetne zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie i wrzucam Cię do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za taki miły komentarz :) Pozdrawiam równie ciepło :)

      Usuń
  4. No ale jak to? Ciasto drożdżowe do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) To ciasto nie jest typowo drożdżowe, bardziej krucho-drożdżowe. Pobyt w lodówce nie wpłynie źle na ciasto. Pozdrawiam

      Usuń