29.6.16

Tort śmietankowo-waniliowy z truskawkami

Tort zdecydowanie dla osób preferujących lekkie ciasta :) Nie znajdziecie tu kremu z tłustej śmietanki kremówki czy masła. Krem jest zrobiony z kwaśnej śmietany 18%. Robi się go naprawdę szybko. Wystarczy wymieszać z sobą składniki. Tajemnica udanego ciasta kryje się w biszkopcie, który zachowuje się jak gąbka i wciąga serwatkę ze śmietany, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać (oczywiście nie musi być to biszkopt z tego przepisu - możecie upiec swój własny sprawdzony biszkopt). Sama masa z rzadkiej staje się gęsta i bardziej zwarta. Tort świetnie smakuje z truskawkami, ale można użyć do niego innych sezonowych owoców :) Przepis ze strony mojewypieki.com



Składniki (tortownica 23 cm):

Biszkopt rzucany:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki (165 g) cukru
  • 3/4 szklanki (120 g) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawaj po kolei żółtka, cały czas ubijając.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Wmieszaj delikatnie do masy. Najlepiej jest to robić łyżką lub szpatułką, aby nie naruszyć struktury ubitych białek, dzięki którym biszkopt urośnie.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj. Piecz w 170 st. przez ok. 40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy.

Po upieczeniu wyjmij formę z ciastem z piekarnika i z wysokości kolan upuść je (w formie) na podłogę. Wystudź. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Gotowy biszkopt przekrój równo na 3 blaty.

Krem śmietankowo-waniliowy:
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • duże opakowanie (30 g) cukru waniliowego (można użyć nasion z laski wanilii lub pasty waniliowej)
  • cukier puder do smaku (ja dodałem ok. 5 łyżek)
Aby zrobić krem wymieszaj dokładnie śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. W razie potrzeby masę należy dosłodzić cukrem pudrem. Konsystencja kremu powinna być dość rzadka.

Dodatkowo:
  • ok. 500 g truskawek
Truskawki umyj, odszypułkuj. Kilka truskawek odłóż do dekoracji tortu. Resztę owoców pokrój na plasterki.
Ciasto dobrze jest składać w obręczy do tortów, ale nie jest ona niezbędna. Krem podziel na 3 równe części. Pierwszą część rozsmaruj równo na spodnim blacie. Wyłóż plasterki truskawek i przykryj środkowym blatem. Postępuj analogicznie z kolejną warstwą ciasta. Wierzch tortu również posmaruj kremem i udekoruj truskawkami przekrojonymi na pół.

Tort pozostaw na blacie kuchennym w temp. pokojowej na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie tort schowaj do lodówki na kilka godzin.

Smacznego ;)


2 komentarze: