15.5.16

Czekoladowe ciasto z mikrofali na oleju rzepakowym z kremem

Ciasto "na ostatnią chwilę", które możecie przygotować w dosłownie kilka minut. Jedyne co musicie zrobić to wymieszać wszystkie składniki i włożyć je do mikrofali. W bardzo krótkim czasie otrzymacie pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Z przepisem możecie dowolnie eksperymentować. Z tego przepisu wyjdą wam również 4 kubki czekoladowego ciasta. Możecie je udekorować według własnych potrzeb. Ja posłużyłem się maślanym kremem czekoladowym i truskawkami. Zachęcam do spróbowania przepisu. Łatwiej już chyba być nie może ! ;)

Przepis bierze udział w akcji "Rozkwitnij na wiosnę z olejem rzepakowym". Do ciasta dodałem olej rzepakowy, który jest jednym z najbardziej wartościowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy jak najczęściej po niego sięgać w naszej kuchni.

Składniki (okrągła forma żaroodporna o średnicy 19cm  lub 4 kubki):

Ciasto:
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
W misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj mokre składniki, czyli mleko, olej i jajka. Wymieszaj masę dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przelej do żaroodpornej formy. Wstaw do mikrofali na ok. 5 minut ustawiając moc na najwyższą (u mnie 800 W). Jeśli pieczesz ciasto w kubku czas pieczenia skróć do ok. 2,5-3 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć, a patyczek w nie wsadzony powinien wyjść suchy. Nie można piec ciasta zbyt długo, bo się przypali i będzie suche. Jeśli po upływie czasu ciasto będzie nadal surowe włóż je na dodatkowych kilkadziesiąt sekund do mikrofali. Gotowe ciasto wyciągnij delikatnie z formy i odstaw do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:
  • 125 g miękkiego masła
  • 220 g cukru pudru
  • 75 g kakao
  • 75 g mleka; w temp. pokojowej
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wsyp kakao. Wlewaj stopniowo mleko,cały czas ucierając. Masa powinna być jednolita, gładka i kremowa.

Dodatkowo:
  • świeże owoce (np. truskawki)
  • starta czekolada
Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego wyciśnij masę na wierzch ciasta. Możesz też posłużyć się łyżką. Owoce umyj, osusz. Większe pokrój na kawałki i poukładaj na cieście. Posyp startą czekoladą.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wow, obłędnie wygląda :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń