25.2.16

Czosnkowe ślimaki

Jedne z najlepszych bułeczek czosnkowych jakie jadłem. W ciągu ostatniego tygodnia robiłem je już 5 razy!, ponieważ tak wszystkim posmakowały i znikały w oka mgnieniu ;) Nadają się na śniadanie lub kolację. Bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pachnie w całym domu czosnkiem i ziołami. Ilość czosnku w przepisie można odpowiednio zmienić. Warto jednak pamiętać, że po upieczeniu nie jest tak bardzo wyczuwalny jak przed pieczeniem, więc można dodać go odrobinę więcej ;)



Składniki (na 12 bułeczek):

Ciasto:
  • 480 g mąki pszennej
  • 7 g (1 torebka) drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 jajka + 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
Mleko lekko podgrzej, wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści, wystudź.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, suszone drożdże, cukier i sól (z drożdży świeżych trzeba najpierw zrobić rozczyn; jak go zrobić podaję poniżej przepisu). Wlej wystudzone mleko z masłem oraz wbij 2 jajka, wymieszaj. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (możesz posługiwać się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia. Jeśli jest taka potrzeba należy ciasto podsypać małą ilością mąki. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub oliwą miski i poruszaj nim na wszystkie strony, aby się natłuściło. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do podrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Masło czosnkowe:
  • 80 g miękkiego masła (jeśli jest twarde, można je przez kilka minut podgrzać w mikrofalówce)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub innych ulubionych)
  • sól, pieprz do smaku
Miękkie masło wymieszaj z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem według swoich upodobań.

Wyrośnięte ciasto wyrób szybko na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 25 x 36 cm. Ciasto posmaruj masłem czosnkowym zachowując 2 cm margines z każdej strony. Zwiń wzdłuż krótszego boku w roladę. Pokrój na ok. 3 cm plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Świetną metodą jest owinięcie porcji ciasta kawałkiem nitki i ciągnięcie za jej końce w przeciwne strony, krojąc przy tym ciasto na kawałki. Jeśli rolada z ciasta jest zbyt miękka i trudno się kroi, należy schłodzić ją w lodówce przez ok. 30 minut.

Blachę z bułeczkami odstaw na ok. 30 minut pod przykryciem do podrośnięcia, po czym wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25-30 minut w temp. 175 st.


Rozczyn ze świeżych drożdży:
Składniki na rozczyn odejmujemy od składników z przepisu.

Do kubeczka wsyp pokruszone drożdże i utrzyj je z 1 łyżką cukru. Kiedy zrobią się płynne wlej 1/4 szklanki letniego mleka i ok. 3 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj. Konsystencja rozczynu powinna przypominać gęstą śmietanę. Kubek z rozczynem odstaw pod przykryciem na ok. 20 - 30 minut do podrośnięcia. Taki wyrośnięty rozczyn dodaj do reszty składników w cieście drożdżowym i dalej postępuj według przepisu.


2 komentarze: