22.11.14

Szarlotka z budyniem

Ciasto z jabłkami jest zawsze dobrym rozwiązaniem kiedy mają do nas przyjść goście. Jest to nieuniknione, że posmakuje większości z nich. Połączenie waniliowego budyniu z jabłkami i cynamonem jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Jak się może wydawać ciasto nie jest czasochłonne. Można dzień wcześniej przygotować spód i masy, a następnego dnia upiec ciasto. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem. Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com



Składniki (forma 21 x 37 cm):

Kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki (ok. 150 g) cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj masło i wysiekaj całość nożem. Wbij 2 jajka i zagnieć szybko ciasto. Uformuj z niego kulę i podziel na 2 równe części. Obydwie zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Masa z jabłkami:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 100 g cukru (lub więcej do smaku)
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wsyp je do garnka z dużym dnem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jabłka smaż przez chwilę, aż nieco zmięknął, ale nie będą się całkiem rozpadały.

Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru (dodałem trochę więcej)
  • opakowanie cukru waniliowego
Budynie zagotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając jeszcze cukier i cukier waniliowy. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak, aby dotykała jego powierzchni. Budyniu nie trzeba studzić.

Składanie:

Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż nią dno patelni. Ciasto dokładnie podziurkuj widelcem. Na to wyłóż przygotowane wcześniej jabłka i wyrównaj wierzch. Na jabłka wyłóż równomiernie masę budyniową. Drugą część ciasta rozwałkuj tak samo jak poprzednią i przykryj nią budyń. Podziurkuj również wierzch ciasta.

Ciasto piecz przez ok. 50 min (u mnie prawie dwa raz dłużej) w temp. 180 st. Ciasto powinno się zezłocić. Po całkowitym wystudzeniu oprósz szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego ;-)

5 komentarzy:

  1. Jakie pięknie zdjęcia. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne ciasteczko, zawsze mam na nie ochotę, ale jakoś zawsze mi umknie)))

    OdpowiedzUsuń