W dzisiejszym poście główną rolę gra moje ulubione ciasto francuskie. Oczywiście chodzi mi tutaj o to domowe, pełne masła i kruchych warstw ciasto francuskie. Żadne tam kupne, chociaż jeśli nie macie czasu lub chęci na zrobienie domowego, to ze sklepu też się nada :) Przepis na ciasto pochodzi od Michela Roux.
Ciasteczka, a właściwie krążki nadziane są domową konfiturą z jabłek i cynamonu :) Dodatkowo, aby coś chrupało całość została posypana cukrem z cynamonem. Aby uszczęśliwić moją rodzinę niczego więcej im nie potrzeba. Ciasteczka zniknęły nawet nie wiem kiedy. Są świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wyglądają ślicznie i gwarantuję, że smakują lepiej niż te ze sklepu.
Składniki (wychodzi ok. 13 ciasteczek):
Ciasto francuskie:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g (1 kostka) bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- niecałe 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml lodowatej wody (u mnie trochę mniej)
Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 10 cm. Złóż je na 3 części jak list i obróć o 90 stopni. Znowu rozwałkuj na taki sam prostokąt jak poprzednio i znowu złóż jak list. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Czynności te powtórz jeszcze 2 razy tak samo. Przy ostatnim składaniu ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 20-30 minut.
Nadzienie:
- kilka jabłek
- kilka łyżek wody
- cynamon i cukier do smaku
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek
- kilka łyżeczek brązowego cukru
- cynamon
Gotowe ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 35 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.
Smacznego :)
PS: To jest mój ostatni przepis, który bierze udział w konkursie na durszlak.pl, gdzie można wygrać książki Pani Doroty Świątkowskiej. Po więcej informacji o jej książkach zapraszam tutaj [klik].
Cieszę się, znalazłam kolejny blog z mega smakowitymi zdjęciami i ciekawymi przepisami :) Będę często zaglądać :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam za własne domowe ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuń