10.11.14

Francuskie krążki z jabłkami i cynamonem na drugie śniadanie

W dzisiejszym poście główną rolę gra moje ulubione ciasto francuskie. Oczywiście chodzi mi tutaj o to domowe, pełne masła i kruchych warstw ciasto francuskie. Żadne tam kupne, chociaż jeśli nie macie czasu lub chęci na zrobienie domowego, to ze sklepu też się nada :) Przepis na ciasto pochodzi od Michela Roux.
Ciasteczka, a właściwie krążki nadziane są domową konfiturą z jabłek i cynamonu :) Dodatkowo, aby coś chrupało całość została posypana cukrem z cynamonem. Aby uszczęśliwić moją rodzinę niczego więcej im nie potrzeba. Ciasteczka zniknęły nawet nie wiem kiedy. Są świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wyglądają ślicznie i gwarantuję, że smakują lepiej niż te ze sklepu.



Składniki (wychodzi ok. 13 ciasteczek):

Ciasto francuskie:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g (1 kostka) bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • niecałe 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml lodowatej wody (u mnie trochę mniej)
Mąkę przesiej do miski i uformuj z niej kopczyk. Masło i sól dodaj do mąki i rozetrzyj całość lekko palcami. Ważne jest to, aby robić to dość zwinnie, żeby masło się nie nagrzało. Kiedy masło stanie się ziarniste stopniowo dodawaj lodowatą wodę, zagniatając ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto nie powinno być lepkie, w razie czego dodaj troszkę mąki. Gotowe ciasto uformuj w kulę.

Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 10 cm. Złóż je na 3 części jak list i obróć o 90 stopni. Znowu rozwałkuj na taki sam prostokąt jak poprzednio i znowu złóż jak list. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Czynności te powtórz jeszcze 2 razy tak samo. Przy ostatnim składaniu ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 20-30 minut.

Nadzienie:
  • kilka jabłek
  • kilka łyżek wody
  • cynamon i cukier do smaku
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałeczki. Wrzuć pokrojone jabłka do garnka, dodaj wodę, cynamon i cukier do smaku. Całość gotuj przez chwilę, tłukąc jabłka na papkę. Gotową marmoladę wystudź.

Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek
  • kilka łyżeczek brązowego cukru
  • cynamon
Gotowe ciasto rozwałkuj dość cienko na stolnicy. Za pomocą szklanki powycinaj koła z ciasta. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę poukładaj wycięte koła. Na każde z nich wyłóż po łyżeczce przygotowanej marmolady. Przykryj to drugim kołem i zlep ze sobą boki, które dociśnij jeszcze widelcem, aby utworzyły się ładne kreseczki. Na górze ciasteczek nożem wytnij dwa otworki wentylacyjne. Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu mieszanką cukru i cynamonu.

Gotowe ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 35 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.

Smacznego :)







PS: To jest mój ostatni przepis, który bierze udział w konkursie na durszlak.pl, gdzie można wygrać książki Pani Doroty Świątkowskiej. Po więcej informacji o jej książkach zapraszam tutaj [klik].

 Moje wypieki i desery na każdą okazję

2 komentarze:

  1. Cieszę się, znalazłam kolejny blog z mega smakowitymi zdjęciami i ciekawymi przepisami :) Będę często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam za własne domowe ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń