12.10.14

Drożdżowe ślimaki z cynamonem

Uwielbiam ten zapach, kiedy bułeczki rosną w piekarniku. Cała rodzina zbiera się wtedy w kuchni i czeka, aż wyjmę blaszkę z wypiekiem. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło posmarowane waniliowym lukrem. Jeśli nigdy nie jedliście takich zawijasów, polecam jak najszybciej spróbować :) Przepis pochodzi z październikowego wydania gazety Claudia Apetyt.

Składniki (na 12 bułeczek):

Ciasto drożdżowe (przepis podstawowy):
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki (60 g) masła, roztopionego i wystudzonego + do posmarowania miski
  • 1 duże żółtko
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 340 g mąki tortowej + do oprószenia
  • 1 opakowanie drożdży instant (ok. 7g)
  • 55 g cukru kryształu
  • 2 szczypty soli (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
Mleko z wodą podgrzej w garnuszku na małym ogniu (powinno się tylko lekko ogrzać - nie zagotować).

W misce utrzyj stopione masło z żółtkiem i ekstraktem waniliowym.

Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami. Dodaj cukier i sól, wymieszaj.

Do mąki dodaj letnie mleko z wodą oraz masę żółtkową. Drewnianą łyżką wymieszaj całość i wyrób miękkie ciasto. Jeśli będzie trzeba podsyp mąką.

Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i wyrób je, aż przestanie się lepić do rąk i będzie gładkie. Uformuj z ciasta kulę.

Miskę obsmaruj masłem. Włóż do niej kulę z ciasta i obtocz ją w tłuszczu. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. i 15 min. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i zagnieć krótko, aby pozbyć się powietrza z ciasta. Ciasto ponownie uformuj w kulę. Kawałek folii spożywczej wysmaruj delikatnie masłem i zawiń nim ciasto. Owinięte ciasto włóż do miski, którą również owiń folią spożywczą. Miskę z ciastem włóż do lodówki na 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Cynamonowe nadzienie :
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki zmielonego cynamonu
  • 185 g masła, miękkiego + do posmarowania formy
Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 25 cm wysmaruj masłem. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 46 cm. Ciasto posmaruj miękkim masłem, zostawiając 2-cm wolne brzegi. Ciasto posyp mieszanką cukru z cynamonem. Zostawione brzegi ciasta posmaruj wodą. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż krótszego boku. Brzegi lekko dociśnij.

Mocną nicią pokrój roladę na równe części (każda ok. 4 cm szerokości). W tym celu owić ciasto nicią i ciągnij za przeciwne  jej końce, tak aby pętelka nici zaciskała się coraz mocniej na cieście. Gotowe ślimaki ułóż w formie cięciem ku górze, pozostawiając lekki odstęp między sobą, ponieważ ciasto jeszcze urośnie.

Formę z bułeczkami przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 st. Po wyrośnięciu blaszkę z bułeczkami wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min. na złoto. Po upieczeniu lekko wystudź. Przed podanie polej polewą.

Polewa * :
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Aby zrobić polewę  utrzyj na gładką masę wszystkie składniki. Gotową polej ciepłe ślimaki.

*Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo lukru, dlatego polecam zmniejszyć podane składniki o połowę. 

Smacznego :D

3 komentarze:

  1. Mmm, już sobie wyobrażam ten zapach... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Piotrze wśród blogerów :) ! Widzę dopiero 2 wpisy a potencjał ogromny ! Cudowne zdjęcia :)
    Trzymam mocno kciuki za Twój rozwój, życzę wielu smakowitych inspiracji :) !
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń