16.4.18

Trzyskładnikowe rogaliki

Właściwie to czteroskładnikowe, wliczając w to nadzienie ;) Możliwe, że znacie już ten przepis, bo jest on popularny w internecie. Ciasto, z którego są zrobione rogaliki zawiera tylko masło, mąkę i kwaśną śmietanę. Jest kruche i delikatne. Nie zawiera cukru, dlatego ważne jest tutaj nadzienie. Ja z tego ciasta lubię również lepić pierożki, które później posypuje cukrem pudrem.


Składniki (na 32 rogaliki):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • marmolada lub powidło
Mąkę przesiej, dodaj pokrojone w kostkę masło, posiekaj. Całość możesz również rozetrzeć palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodaj śmietanę i zagnieć sprawnie jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godz.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki okrąg. Podziel na 8 trójkątów (jak pizze). Na każdy trójkąt wyłóż ok. 1 łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Zaczynając od szerszej części zawiń rogaliki.
Gotowe rogaliki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w 190 st. przez ok. 25 min. Powinny się zarumienić. Po upieczeniu warto potrzepać je cukrem pudrem.

Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Wyglądają fantastycznie i tylko domyślam się, że tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń