27.2.17

Szarlotka pomarańczowa z pianką

Nie ma to jak domowe ciasto z jabłkami. Może skusicie się na wersję z dodatkiem pomarańczy ? Dzięki niej ciasto pachnie mocno cytrusowo. Ta wersja szarlotki bardzo przypadła do gustu moim domownikom. Kwaśne nadzienie jabłkowe świetnie kontrastuje ze słodkością bezowej pianki. Polecam dodatek do swojej ulubionej szarlotki skórki pomarańczowej. Będzie bardzo aromatyczna i jak zawsze pyszna ;) !

Składniki (forma 21 x 37 cm):

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, wcześniej wymytej i sparzonej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 5 żółtek
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiej, wymieszaj. Wrzuć pokrojone w małe kawałki masło i rozetrzyj je z mąką, tak aby nie było widocznych kawałków masła. Dodaj skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka. Wyrób sprawnie gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj zimną wodę w zależności od "suchości" ciasta. Cisto podziel na 2 części. Jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Większą rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy do pieczenia. Formę z ciastem schłódź w lodówce na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe:
  • 2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • 1 pomarańcza, umyta i sparzona
  • 100 g cukru (lub według uznania)
  • 15 g cukru waniliowego
Jabłka obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do jabłek, wymieszaj. Jabłka smaż przez kilkanaście minut na średnim ogniu, aby zmiękły. Odstaw do wystudzenia.

Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń waniliowy (zwykły, na 500 ml mleka)
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj proszek budyniowy i zmiksuj dokładnie całość.

Na spód ciasta wysyp kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoknięciu spodu). Wyłóż chłodne nadzienie jabłkowe, wyrównaj. Jabłka przykryj bezą. Mniejszą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp z wierzchu ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do  175 st. przez ok 50 minut do zarumienienia. 

Smacznego :)