29.5.17

Najprostsze ciastka francuskie z owocami

Ekspresowe ciasteczka, które możecie wykonać tuż przed przyjściem gości. Ich wykonanie jest bardzo proste i niedrogie co nie oznacza, że nie mogą zachwycać swoim smakiem. Wręcz przeciwnie. Uwielbiam listkujące się ciasto francuskie. Najlepiej jeśli jest domowej roboty na maśle. Zamiast jabłek możecie użyć innych owoców np. śliwek. Zachęcam do znalezienia swojego ulubionego połączenia ;)

Składniki (na ok. 30 ciastek):
  • 500 g ciasta francuskiego (u mnie domowej roboty)
  • 2  średniej wielkości jabłka
  • 3-4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody
  • cukier perlisty (opcjonalnie)
Ciasto francuskie rozwałkuj dość cienko (ok. 4 mm). Za pomocą noża lub wykrawaczki wytnij kształty, które cię interesują (u mnie kwadraty o boku ok. 5-6 cm; najlepiej wycinać proste, mało szczegółowe figury). Ciastka poukładaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia w minimalnych odstępach. Ciastka rosną raczej w górę niż na boki. Każde ciastko posmaruj rozbełtanym żółtkiem z 1 łyżką wody.

Jabłka obierz i pokrój na mniejszą kostkę. Wymieszaj z cukrem i cynamonem (ok 3/4 łyżeczki).
Na środku każdego ciastka poukładaj 1-2 łyżeczki jabłek (lub innych owoców) posyp cukrem perlistym. Dobrze sprawdzą się również tutaj płatki migdałowe.

Piecz w 190 st. przez ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią (czas pieczenia zależy od grubości ciastek, dlatego proszę sprawdzać jak się pieką). Wystudzone możesz posypać cukrem pudrem. 

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Niby najprostsze, a jakie okazałe i na pewno pyszne!:)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować ten przepis, wygląda świetnie !
    justynaax.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to jest cukier perlisty?

    OdpowiedzUsuń