24.4.17

Wafle cytrynowe

Świetny przepis dla osób, które nie lubią napracować się przy pieczeniu pracochłonnych ciast, ale chcą zjeść coś równie dobrego. Na przepis na te wafle natknąłem się przypadkowo. Mojej rodzinie tak się spodobał, że w ostatnim czasie wafle robiłem już kilka razy. Osobiście uważam, że ta masa cytrynowa jest bardzo dobra. Przygotowuje się ją dość szybko, a składniki są ogólnodostępne i tanie. Potrzebujecie tylko śmietany, cukru i galaretki. Ja swoje wafle wykonuję na galaretce cytrynowej, ale na pewno wyjdą równie pyszne z innym smakiem galaretki ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu szczególnie osobom, którym znudziły się już słodkie czekoladowe lub kajmakowe masy ;)



Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 5 cienkich wafli tortowych (u mnie o wymiarach ok. 29 x 29 cm)
Do niedużego garnuszka przełóż cukier i kwaśną śmietanę. Postaw garnek na małym ogniu i często mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Kiedy śmietana z cukrem będzie wrzeć gotuj ją tak jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie do masy wsyp galaretkę (proszek) i ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła, gotuj zawartość garnuszka przez ok. 7 minut. Gotową masę odstaw do wystudzenia.
W miarę stygnięcia masa będzie robiła się gęstsza. 

Przygotuj wafle. Gęstniejącą, jeszcze delikatnie ciepłą masą (ale nie gorącą) posmaruj cienko wafle tortowe (ja smaruje zawsze wafle po tej stronie z mniejszymi dziurkami i przykrywam większymi). Andrut obciąż i odstaw na  kilka godzin do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia masy.

Smacznego ;-)

2 komentarze: