24.10.16

Babeczki jogurtowo-cytrynowe z miętowym lukrem

Mocno orzeźwiające babeczki z delikatnie miętowym lukrem są moją interpretacją przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią" ;) Nie przepadam za zwykłymi muffinami pieczonymi w papilotkach. Wydają mi się strasznie oklepane i nudne. W związku z tym muffiny z dzisiejszego przepisu upiekłem w wersji minibabeczek. Wyglądają bardzo uroczo oblane lukrem. Babeczki nie są duże - raczej takie na 2 -3 gryzy. Ale jaka jest przyjemność jedzenia ich ;) 
 
Składniki (na ok. 12 minibabeczek):
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 75 g masła, stopionego
  • 2 duże jajka
  • skorka otarta z 1 cytryny (uprzednio wymytej i sparzonej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
W miseczce wymieszaj ze sobą mokre składniki tj. jogurt, stopione masło, jajka i skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i cukier. Składniki mokre przelej do suchych i starannie wymieszaj masę.

Ciastem napełnij formę na babeczki (lub muffinki) do 3/4 wysokości. Piecz w 175 st. przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu odstaw formę z babeczkami na 10 minut do przestygnięcia, później wyłóż babeczki na kratkę do studzenia. Gotowe babeczki oblej miętowym lukrem.

Miętowy lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • garść listków świeżej mięty
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
W młynku do kawy lub blenderze zmiksuj ze sobą cukier puder i miętę na drobny proszek. Aby powstał lukier wystarczy do cukru dodać sok z cytryny i wymieszać. Lukier powinien być gęsty jednak ma lekko spływać po babeczkach "jak śnieg z górskiego szczytu".

Smacznego ;-)

17.10.16

Babciny jabłecznik z lukrem

Na zewnątrz coraz chłodniej. Najlepszym sposobem na umilenie sobie wieczoru jest kawałek pysznego ciasta. Ten jabłecznik lubię szczególnie za jego "kruchy" spód, który jest czymś pomiędzy ciastem kruchym a ucieranym. Za sprawą proszku do pieczenia i mleka konsystencja ciasta jest bardziej puszysta i miękka od zwykłego kruchego. Coś czuje, że ten przepis może stać się dużą konkurencją dla Waszych szarlotek ;-) Nie zapomnijcie o lukrze ! Z nim ciasto smakuje jeszcze lepiej.



Składniki (forma 21 x 37 cm):

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g (1 duże opakowanie) cukru wanilinowego
  • 200 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 90 ml mleka
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem zwykłym, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajka i mleko. Zagnieć sprawnie ciasto. Podziel na dwie równe części. Każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na mniej więcej godzinę.

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (użyłem antonówek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 30 g (1 duże opakowanie) cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka umyj, obierz i pokrój na plasterki. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody, cukier zwykły, cukier wanilinowy i masło. Podduś, mieszając od czasu do czasu.  Jabłka powinny się lekko rozpadać. Zdejmij z ognia. Dodaj łyżeczkę cynamonu, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep startą na tarce o grubych oczkach pierwszą częścią ciasta. Podpiecz w 180 st. przez ok 20 minut. Przestudź.

Jabłka wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj. Drugą część ciasta zetrzyj również na tarce i wyłóż ją na jabłka. Piecz ciasto w 180 st. przez ok 50 - 55 minut. Upieczone ciasto polej lukrem.

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki gorącej wody
Cukier wymieszaj dokładnie z wodą. Gotowy lukier powinien spływać lekko z łyżki. Lukrem polej wierzch ciasta.

Smacznego ;)