Mocno orzeźwiające babeczki z delikatnie miętowym lukrem są moją interpretacją przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią" ;) Nie przepadam za zwykłymi muffinami pieczonymi w papilotkach. Wydają mi się strasznie oklepane i nudne. W związku z tym muffiny z dzisiejszego przepisu upiekłem w wersji minibabeczek. Wyglądają bardzo uroczo oblane lukrem. Babeczki nie są duże - raczej takie na 2 -3 gryzy. Ale jaka jest przyjemność jedzenia ich ;)
Składniki (na ok. 12 minibabeczek):- 125 ml jogurtu naturalnego
- 75 g masła, stopionego
- 2 duże jajka
- skorka otarta z 1 cytryny (uprzednio wymytej i sparzonej)
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g cukru
Ciastem napełnij formę na babeczki (lub muffinki) do 3/4 wysokości. Piecz w 175 st. przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu odstaw formę z babeczkami na 10 minut do przestygnięcia, później wyłóż babeczki na kratkę do studzenia. Gotowe babeczki oblej miętowym lukrem.
Miętowy lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- garść listków świeżej mięty
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Smacznego ;-)