15.5.16

Czekoladowe ciasto z mikrofali na oleju rzepakowym z kremem

Ciasto "na ostatnią chwilę", które możecie przygotować w dosłownie kilka minut. Jedyne co musicie zrobić to wymieszać wszystkie składniki i włożyć je do mikrofali. W bardzo krótkim czasie otrzymacie pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Z przepisem możecie dowolnie eksperymentować. Z tego przepisu wyjdą wam również 4 kubki czekoladowego ciasta. Możecie je udekorować według własnych potrzeb. Ja posłużyłem się maślanym kremem czekoladowym i truskawkami. Zachęcam do spróbowania przepisu. Łatwiej już chyba być nie może ! ;)

Przepis bierze udział w akcji "Rozkwitnij na wiosnę z olejem rzepakowym". Do ciasta dodałem olej rzepakowy, który jest jednym z najbardziej wartościowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy jak najczęściej po niego sięgać w naszej kuchni.

Składniki (okrągła forma żaroodporna o średnicy 19cm  lub 4 kubki):

Ciasto:
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
W misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj mokre składniki, czyli mleko, olej i jajka. Wymieszaj masę dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przelej do żaroodpornej formy. Wstaw do mikrofali na ok. 5 minut ustawiając moc na najwyższą (u mnie 800 W). Jeśli pieczesz ciasto w kubku czas pieczenia skróć do ok. 2,5-3 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć, a patyczek w nie wsadzony powinien wyjść suchy. Nie można piec ciasta zbyt długo, bo się przypali i będzie suche. Jeśli po upływie czasu ciasto będzie nadal surowe włóż je na dodatkowych kilkadziesiąt sekund do mikrofali. Gotowe ciasto wyciągnij delikatnie z formy i odstaw do wystygnięcia.

Krem czekoladowy:
  • 125 g miękkiego masła
  • 220 g cukru pudru
  • 75 g kakao
  • 75 g mleka; w temp. pokojowej
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wsyp kakao. Wlewaj stopniowo mleko,cały czas ucierając. Masa powinna być jednolita, gładka i kremowa.

Dodatkowo:
  • świeże owoce (np. truskawki)
  • starta czekolada
Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego wyciśnij masę na wierzch ciasta. Możesz też posłużyć się łyżką. Owoce umyj, osusz. Większe pokrój na kawałki i poukładaj na cieście. Posyp startą czekoladą.

Smacznego :)

9.5.16

Proste ciasto z rabarbarem na oleju rzepakowym

Od tego ciasta warto rozpocząć sezon rabarbarowy. Miękkie, puszyste, nie za słodkie, idealne do kawy lub herbaty. Kwaśne kawałki rabarbaru znakomicie pasują do tego ciasta. Jeśli nie macie pod ręką rabarbaru śmiało możecie użyć innych owoców :)

Przepis bierze udział w akcji "Rozkwitnij na wiosnę z olejem rzepakowym". Do ciasta użyłem oleju rzepakowego, który jest pełen ważnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu i inteligencję. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy niezwłocznie włączyć go do naszej codziennej diety, dzięki czemu będziemy zdrowi i uśmiechnięci każdego dnia.



Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łodygi rabarbaru
Rabarbar obierz i pokrój na ok. 1 cm kawałki. Wymieszaj z 1 łyżką cukru zwykłego i odstaw na 15 minut. Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) wrzuć do miski. Wsyp cukier zwykły i cukier waniliowy. Ubijaj przez kilka minut na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta. Dodaj olej z mąką i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników.

Rabarbar odsącz z soku. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru. Piecz w 180 st. przez ok. 40 minut (lub więcej), aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)


4.5.16

Babka kajmakowa

Uwielbiam masę kajmakową od momentu, kiedy pierwszy raz ją spróbowałem. Można powiedzieć, że jest to taka moja miłość od pierwszego wejrzenia (a raczej posmakowania ;) Babka z tego przepisu mimo, że jest zrobiona z masy kajmakowej nie jest bardzo słodka. Ma piękny kajmakowy kolor i równie ładnie wygląda oblana polewą i posypana płatkami migdałowymi. Polewa jest lepka i nie zastyga na cieście. Jeśli nie lubicie polewy o takiej konsystencji możecie ją zrobić z czekolady (najlepsza będzie karmelowa) i odrobiny masła. Pamiętajcie o tym, aby nie piec babki zbyt długo (tylko do suchego patyczka), inaczej wyjdzie sucha.



Składniki (forma na babkę z kominem o pojemności ok. 750 ml):
  • 100 g masła
  • 300 g masy kajmakowej
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W niedużym rondelku umieść masę kajmakową i masło. Podgrzej na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia i wymieszania się składników. Masy nie wolno zagotować, aby się nie przypaliła. Odstaw do wystudzenia.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, następnie dodawaj po jednym żółtku miksując po każdym dodaniu. Następnie wlewaj sok z cytryny i masę kajmakową na przemian z mąką. Zmiksuj do połączenia się składników. 

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką (ja używałem formy silikonowej, więc nie było takiej potrzeby). Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 50 minut do momentu, aż wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Babki nie powinno się nadmiernie przesuszać. Upieczoną babkę przestudź w formie, a następnie oblej polewą kajmakową.
Polewa kajmakowa:
  • 170 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do dekoracji
W małym rondelku podgrzej mleko i masę kajmakową. Kiedy składniki się roztopią zdejmij rondelek z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gładką polewę. Odstaw do przestudzenia. Chłodną polewą oblej babkę i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego :)