Ciasto "na ostatnią chwilę", które możecie przygotować w dosłownie kilka minut. Jedyne co musicie zrobić to wymieszać wszystkie składniki i włożyć je do mikrofali. W bardzo krótkim czasie otrzymacie pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Z przepisem możecie dowolnie eksperymentować. Z tego przepisu wyjdą wam również 4 kubki czekoladowego ciasta. Możecie je udekorować według własnych potrzeb. Ja posłużyłem się maślanym kremem czekoladowym i truskawkami. Zachęcam do spróbowania przepisu. Łatwiej już chyba być nie może ! ;)
Przepis bierze udział w
akcji "Rozkwitnij na wiosnę z olejem rzepakowym". Do ciasta dodałem olej
rzepakowy, który jest jednym z najbardziej wartościowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli
roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy jak najczęściej po niego sięgać w naszej kuchni.
Składniki (okrągła forma żaroodporna o średnicy 19cm lub 4 kubki):
Ciasto:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 jajka
Krem czekoladowy:
- 125 g miękkiego masła
- 220 g cukru pudru
- 75 g kakao
- 75 g mleka; w temp. pokojowej
Dodatkowo:
- świeże owoce (np. truskawki)
- starta czekolada
Smacznego :)