Pyszna tarta wykonana na wzór popularnych batoników kokosowych Bounty. Mimo użytej przeze mnie gorzkiej czekolady wyszła dość słodka. Kokosy w nadzieniu są bardzo wyczuwalne. Razem z białą czekoladą naprawdę przypominają smak tych batoników. Największym plusem jest to, że można ją wykonać bez włączania piekarnika, ponieważ spód wykonany jest z ciasteczek przekładanych kremem. Niech Was nie ogranicza to, że do tarty użyłem formy z wyjmowanym dnem. Jeśli takiej nie posiadacie ciasto równie dobrze wyjdzie w tortownicy lub zwykłej foremce ;) Przepis podkradłem z mojewypieki.com
Spód z ciasteczek:
- 300 g kruchych ciastek przekładanych kremem czekoladowym (użyłem Hitów)
- 1 łyżka kakao
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Gotową masę wysyp do natłuszczonej formy i ugnieć tak, aby masa pokryła dno i boki formy. Włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie kokosowe:
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka rumu, wódki lub ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Chłodną masę wyłóż na uprzednio przygotowany spód, wyrównaj. Odstaw do lodówki do całkowitego zgęstnienia masy.
Polewa czekoladowa:
- 110 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g masła
- 170 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (do gorzkiej można ewentualnie dodać kilka łyżek cukru pudru)
Smacznego :)
PS: Aby wyciągnąć ciasto z formy należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i delikatnie wypychać spód formy do góry.