26.1.16

Sernik królewski

Musiał się tutaj pojawić :) Pyszny sernik królewski na kruchym spodzie z dodatkiem kakao oraz masą twarogową z dużą ilością bakalii. U niektórych z Was pieczenie go na święta to pewnie już tradycja. U nas najczęściej piecze się zwykły sernik na kruchym spodzie, ale i o nim kiedyś Wam opowiem. Ten z tego przepisu jest wilgotny, nie za słodki i naprawdę pyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.





Składniki (20 x 32 cm):

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej. Dodaj cukier, wymieszaj składniki. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i posiekaj. Dodaj jajko i śmietanę, zagnieć sprawnie ciasto. Ciasto podziel na 2 równe części, każdą owiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażalki.

Masa serowa:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • mała torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego
  • opcjonalnie bakalie (np. rodzynki, skórka pomarańczowa)
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawaj twaróg, ucierając przez cały czas masę. Na koniec wsyp budyń oraz bakalie wymieszane w łyżce mąki pszennej. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj całość.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj do formy na tarce o grubych oczkach, wyrównaj. Ciasto można lekko uklepać. Masę twarogową wylej na spód, wyrównaj. Drugą częścią ciasta zakryj górę, ścierając ją również na tarce o grubych oczkach.

Piecz ok. 70 minut w temperaturze 170 st. (funkcja góra-dół). Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego ;)

3.1.16

Torcik krówkowo-czekoladowy z dżemem porzeczkowym

W zasadzie wyszedł nie torcik, a niezły kawał tortu :) Składa się z ciasta ucieranego nasączonego mocną kawą z alkoholem i przełożonego słodką masą krówkową. Żeby przełamać tę słodycz blaty dodatkowo posmarowałem cierpkim dżemem z czarnych porzeczek. Całość i tak wyszła dość słodka. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić swój głód cukrowy na cały dzień :P Tort obklejony biszkoptami i udekorowany białą czekoladą prezentuje się naprawdę zachwycająco. Tort jest ciężki i ma w sobie dużo masła, ale za to schłodzony idealnie się kroi. Polecam przepis szczególnie łasuchom słodyczy ;)

Składniki (tortownica 21 cm):

Biszkopt ucierany:
  • 300 g zmiękczonego masła
  • 270 g cukru
  • 6 małych jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
  • 70 g drobno posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Masło utrzyj z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, aż jajka się wmieszają. Wlej mleko i zmiksuj całość. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę do utartej masy i wymieszaj. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę, wymieszaj.
 
Gotową masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem przez ok. 60-70 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ciasto można również piec bez termoobiegu (czyli funkcja góra-dół) w 180 st. Ciasto wystudź na kratce.
 
Nasączenie:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • kieliszek ulubionego alkoholu (opcjonalnie)
 Składniki na nasączenie wymieszaj i odstaw.
 
Krem krówkowy:
  • 300 g zmiękczonego masła
  • puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g
  • 2 łyżki ulubionego alkoholu (opcjonalnie)
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce masy krówkowej, ucierając cały czas do momentu, aż krem stanie się gładki i puszysty. Wlej alkohol (jeśli używasz) i zmiksuj.
 
Ponadto:
  • słoik dżemu z czarnych porzeczek (lub powideł śliwkowych)
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów typu Ladyfingers
Ciasto podziel na 3 równe blaty. Jeśli (tak jak mi) ciasto urosło z górką, to należy ją odkroić i podzielić na równej grubości części (z nich powstanie środkowa warstwa tortu).

Spód nasącz 1/4 ponczu i rozsmaruj cienką warstwę dżemu. Wyłóż 1/4 część kremu krówkowego i rozsmaruj równo. Przykryj drugim blatem (ten w kawałkach powstały z odciętej górki), nasącz 1/3 pozostałego ponczu, rozsmaruj dżem i krem krówkowy. Następnie na kremie ułóż równo koło siebie biszkopty, przycinając je odpowiednio. Biszkopty również skrop 1/2 pozostałego ponczu i pokryj dżemem. Wyłóż połowę pozostałego kremu i przykryj ostatnim blatem. Górę skrop pozostałą kawą. Pozostałą masą obsmaruj boki i wierzch tortu. Biszkopty, które zostały, poprzyklejaj do boków tortu (można je odpowiednio skrócić). Wierzch udekoruj wedle uznania.

Połamana czekolada z drobinkami do dekoracji (opcjonalnie):
  • ok. 200 g ulubionej czekolady (u mnie biała)
  • garść płatków czekoladowych (lub drobno starta czekolada)
Czekoladę posiekaj. 2/3 rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do roztopionej czekolady dodaj tę pozostałą część i czekaj, aż się rozpuści. Na kawałek papieru do pieczenia wysyp płatki i rozsmaruj cienko stopioną czekoladę. Odstaw do stwardnienia. Gotową odklej, połam i posyp nią ciasto.
Smacznego ;)