24.10.16

Babeczki jogurtowo-cytrynowe z miętowym lukrem

Mocno orzeźwiające babeczki z delikatnie miętowym lukrem są moją interpretacją przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią" ;) Nie przepadam za zwykłymi muffinami pieczonymi w papilotkach. Wydają mi się strasznie oklepane i nudne. W związku z tym muffiny z dzisiejszego przepisu upiekłem w wersji minibabeczek. Wyglądają bardzo uroczo oblane lukrem. Babeczki nie są duże - raczej takie na 2 -3 gryzy. Ale jaka jest przyjemność jedzenia ich ;) 
 
Składniki (na ok. 12 minibabeczek):
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 75 g masła, stopionego
  • 2 duże jajka
  • skorka otarta z 1 cytryny (uprzednio wymytej i sparzonej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
W miseczce wymieszaj ze sobą mokre składniki tj. jogurt, stopione masło, jajka i skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i cukier. Składniki mokre przelej do suchych i starannie wymieszaj masę.

Ciastem napełnij formę na babeczki (lub muffinki) do 3/4 wysokości. Piecz w 175 st. przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu odstaw formę z babeczkami na 10 minut do przestygnięcia, później wyłóż babeczki na kratkę do studzenia. Gotowe babeczki oblej miętowym lukrem.

Miętowy lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • garść listków świeżej mięty
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
W młynku do kawy lub blenderze zmiksuj ze sobą cukier puder i miętę na drobny proszek. Aby powstał lukier wystarczy do cukru dodać sok z cytryny i wymieszać. Lukier powinien być gęsty jednak ma lekko spływać po babeczkach "jak śnieg z górskiego szczytu".

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz