6.9.16

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania

Leniwe ciasto drożdżowe, które możecie wykonać bez uprzedniego wyrabiania i ugniatania ciasta. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i odstawić na 2 godzinki do podrośnięcia. Później ciasto należy wymieszać i gotowe. Łatwiej już być nie może. Jeśli nie będziecie bardzo leniwi to możecie wykonać do ciasta dodatkowo kruszonkę ;-) Z sezonowymi owocami taka drożdżówka smakuje naprawdę dobrze !



Składniki (forma 21 x 37 cm):

Ciasto drożdżowe:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • 1 duże op. (30 g) cukru waniliowego
  • ok. 200 - 300 g drobnych owoców (np. borówki; większe owoce należy pokroić na mniejsze kawałki)
Do głębokiej miski przesiej mąkę. Drożdże pokrusz i posyp nimi mąkę. Drożdże przykryj cukrem. Wbij całe jajka. Wlej szklankę oleju, a następnie szklankę mleka. Całość posyp cukrem waniliowym. Bez mieszania miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, a na powierzchni masy powinny pojawić się bąbelki. Po tym czasie ciasto wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników w lepkie ciasto.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełóż do formy i wyrównaj wierzch. Najlepiej jest to robić łyżką lub umoczoną w oleju dłonią. Ciasto posyp owocami i kruszonką.

Kruszonka:
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • ok. 50 g masła 
W małej misce umieść wszystkie składniki na kruszonkę i palcami rozcieraj je ze sobą do otrzymania kruszonki. Gotową kruszonkę wysyp na owoce. Ciasto odstaw na ok. 15 - 20 minut do podrośnięcia. Piecz ok. 50 minut w 180 st. W trakcie pieczenia ciasto może trochę opaść, ale powinno być dobrze upieczone.

Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Coś dla mnie z ulubioną kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie wypróbować przepis ;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetne ciacho, drożdżówce nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Prosto i smacznie - zresztą jak zawsze z drożdżówką z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń