Leniwe ciasto drożdżowe, które możecie wykonać bez uprzedniego wyrabiania i ugniatania ciasta. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i odstawić na 2 godzinki do podrośnięcia. Później ciasto należy wymieszać i gotowe. Łatwiej już być nie może. Jeśli nie będziecie bardzo leniwi to możecie wykonać do ciasta dodatkowo kruszonkę ;-) Z sezonowymi owocami taka drożdżówka smakuje naprawdę dobrze !
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Ciasto drożdżowe:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
- 1 duże op. (30 g) cukru waniliowego
- ok. 200 - 300 g drobnych owoców (np. borówki; większe owoce należy pokroić na mniejsze kawałki)
Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełóż do formy i wyrównaj wierzch. Najlepiej jest to robić łyżką lub umoczoną w oleju dłonią. Ciasto posyp owocami i kruszonką.
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- ok. 50 g masła
Smacznego ;)
Coś dla mnie z ulubioną kruszonką :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie wypróbować przepis ;) Pozdrawiam
UsuńŚwietne ciacho, drożdżówce nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam
UsuńProsto i smacznie - zresztą jak zawsze z drożdżówką z kruszonką :)
OdpowiedzUsuń