Lato mija nieubłaganie. Temperatura i pogoda psują się z dnia na dzień. Ale to jeszcze nie katastrofa, bo koniec wakacji też może być pyszny, jeśli tylko zrobicie to ciasto ;) Nie powinno być z tym większego problemu, bo robi się je bez włączania piekarnika. Ciasto jest lekkie i delikatne, w konsystencji przypomina puszysty serniczek. W smaku - orzeźwiające i nieprzesłodzone. Dzięki brzoskwiniowemu kolorze z góry wygląda jak zachodzące słońce ! Idealne na pożegnanie lata ;) !
Składniki (tortownica 21 cm):
- biszkopty do wyłożenia dna formy (użyłem okrągłych)
- 20 g żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%; mocno schłodzonej
- 8 łyżek cukru pudru
- 180 g jogurtu naturalnego
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj jogurt i kilka kropel aromatu, zmiksuj. Żelatynę podgrzej tylko do momentu aż stanie się płynna (nie można jej zagotować !). Odstaw do przestudzenia. Wystudzoną (ale nadal płynną) żelatynę połącz z masą śmietankową. Aby w masie nie powstały grudki wynikające ze zbyt wysokiej różnicy temperatur, żelatynę należy najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami masy a dopiero potem taką rozrobioną żelatynę wlewać powoli do reszty masy, cały czas miksując do połączenia.
Brzoskwinie odsącz z syropu. Pokrój w plasterki. Część z nich odłóż do dekoracji wierzchu ciasta.
Na biszkopty wyłóż część masy , tak aby je zakryła. Później wyłóż kilka plasterków pokrojonych brzoskwiń i postępuj tak dalej wykładając na przemian masę z owocami aż do wykończenia masy. Wierzch ciasta powinien być pokryty odłożonymi wcześniej plasterkami owoców. Na czas przygotowywania galaretki ciasto wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia. Kiedy zacznie tężeć polej nią wierzch ciasta. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Smacznego ;)
Ciacho mojego dzieciństwa! Popisowy numer mojej mamy ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie miałaś pyszne dzieciństwo ! Pozdrawiam ;)
UsuńPysznie wygląda, idealny na wakacyjny deserek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję ;) Również pozdrawiam.
UsuńAle apetycznie wygląda, normalnie palce lizać.
OdpowiedzUsuńBardzo dobę ciasto moje dzieci poprostu się zajadają a tym ciastem
OdpowiedzUsuń46 year-old Account Executive Jamal Worthy, hailing from Langley enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Scrapbooking. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Silverado 2500. Wiecej Bonusow
OdpowiedzUsuń