Uwielbiam masę kajmakową od momentu, kiedy pierwszy raz ją spróbowałem. Można powiedzieć, że jest to taka moja miłość od pierwszego wejrzenia (a raczej posmakowania ;) Babka z tego przepisu mimo, że jest zrobiona z masy kajmakowej nie jest bardzo słodka. Ma piękny kajmakowy kolor i równie ładnie wygląda oblana polewą i posypana płatkami migdałowymi. Polewa jest lepka i nie zastyga na cieście. Jeśli nie lubicie polewy o takiej konsystencji możecie ją zrobić z czekolady (najlepsza będzie karmelowa) i odrobiny masła. Pamiętajcie o tym, aby nie piec babki zbyt długo (tylko do suchego patyczka), inaczej wyjdzie sucha.
Składniki (forma na babkę z kominem o pojemności ok. 750 ml):
- 100 g masła
- 300 g masy kajmakowej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 190 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, następnie dodawaj po jednym żółtku miksując po każdym dodaniu. Następnie wlewaj sok z cytryny i masę kajmakową na przemian z mąką. Zmiksuj do połączenia się składników.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką (ja używałem formy silikonowej, więc nie było takiej potrzeby). Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 50 minut do momentu, aż wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Babki nie powinno się nadmiernie przesuszać. Upieczoną babkę przestudź w formie, a następnie oblej polewą kajmakową.
- 170 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki mleka
- płatki migdałowe do dekoracji
Smacznego :)
O tak, kajmak - to mój smak dzieciństwa <3 Babki z jego dodatkiem jeszcze nie próbowałam, ale to marzenie... A jak puszyście wygląda! Piękna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)! Musisz koniecznie spróbować, pozdrawiam.
UsuńBabek nie lubię, ale na taką kajmakową bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń