4.5.16

Babka kajmakowa

Uwielbiam masę kajmakową od momentu, kiedy pierwszy raz ją spróbowałem. Można powiedzieć, że jest to taka moja miłość od pierwszego wejrzenia (a raczej posmakowania ;) Babka z tego przepisu mimo, że jest zrobiona z masy kajmakowej nie jest bardzo słodka. Ma piękny kajmakowy kolor i równie ładnie wygląda oblana polewą i posypana płatkami migdałowymi. Polewa jest lepka i nie zastyga na cieście. Jeśli nie lubicie polewy o takiej konsystencji możecie ją zrobić z czekolady (najlepsza będzie karmelowa) i odrobiny masła. Pamiętajcie o tym, aby nie piec babki zbyt długo (tylko do suchego patyczka), inaczej wyjdzie sucha.



Składniki (forma na babkę z kominem o pojemności ok. 750 ml):
  • 100 g masła
  • 300 g masy kajmakowej
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W niedużym rondelku umieść masę kajmakową i masło. Podgrzej na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia i wymieszania się składników. Masy nie wolno zagotować, aby się nie przypaliła. Odstaw do wystudzenia.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, następnie dodawaj po jednym żółtku miksując po każdym dodaniu. Następnie wlewaj sok z cytryny i masę kajmakową na przemian z mąką. Zmiksuj do połączenia się składników. 

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką (ja używałem formy silikonowej, więc nie było takiej potrzeby). Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 50 minut do momentu, aż wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Babki nie powinno się nadmiernie przesuszać. Upieczoną babkę przestudź w formie, a następnie oblej polewą kajmakową.
Polewa kajmakowa:
  • 170 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do dekoracji
W małym rondelku podgrzej mleko i masę kajmakową. Kiedy składniki się roztopią zdejmij rondelek z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gładką polewę. Odstaw do przestudzenia. Chłodną polewą oblej babkę i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. O tak, kajmak - to mój smak dzieciństwa <3 Babki z jego dodatkiem jeszcze nie próbowałam, ale to marzenie... A jak puszyście wygląda! Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)! Musisz koniecznie spróbować, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Babek nie lubię, ale na taką kajmakową bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń