Pyszna tarta wykonana na wzór popularnych batoników kokosowych Bounty. Mimo użytej przeze mnie gorzkiej czekolady wyszła dość słodka. Kokosy w nadzieniu są bardzo wyczuwalne. Razem z białą czekoladą naprawdę przypominają smak tych batoników. Największym plusem jest to, że można ją wykonać bez włączania piekarnika, ponieważ spód wykonany jest z ciasteczek przekładanych kremem. Niech Was nie ogranicza to, że do tarty użyłem formy z wyjmowanym dnem. Jeśli takiej nie posiadacie ciasto równie dobrze wyjdzie w tortownicy lub zwykłej foremce ;) Przepis podkradłem z mojewypieki.com
Spód z ciasteczek:
- 300 g kruchych ciastek przekładanych kremem czekoladowym (użyłem Hitów)
- 1 łyżka kakao
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Gotową masę wysyp do natłuszczonej formy i ugnieć tak, aby masa pokryła dno i boki formy. Włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie kokosowe:
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka rumu, wódki lub ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Chłodną masę wyłóż na uprzednio przygotowany spód, wyrównaj. Odstaw do lodówki do całkowitego zgęstnienia masy.
Polewa czekoladowa:
- 110 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g masła
- 170 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (do gorzkiej można ewentualnie dodać kilka łyżek cukru pudru)
Smacznego :)
PS: Aby wyciągnąć ciasto z formy należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i delikatnie wypychać spód formy do góry.
Wygląda bosko! Dla mnie idealna :)
OdpowiedzUsuńtarta bounty? brzmi cudownie! :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :) !
UsuńRobiłam już dwa razy-jest przepyszna!!!
OdpowiedzUsuńTo super :) Pozdrawiam
UsuńDzień dobry! Ciasto wyszło doskonale! Jednak przeoczyłam radę dotycząca wyjęcia ciasta z formy i spod przykleił mi się do formy. W którym momencie na przyszłość powinnam wyciągnąć ciasto z formy aby tego uniknąć? Po ilu godzinach od przygotowania? Ja zostawiłam ciasto na noc w lodówce i po tym czasie się przykleiło do dna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Usuńmożna spód wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, wtedy nie powinno być problemu. Spod ciasteczkowy najlepiej wyciągnąć jak będzie sztywny inaczej się rozsypie.
Pozdrawiam,
Piotr
Tarta jest pyszna, smakuje obłędnie. Polecam <3
OdpowiedzUsuń