Mimo, że do Wigilii zostało jeszcze trochę czasu to pewnie większa część z Was zdążyła już ułożyć swój "wypiekowy" plan na święta. Jeśli pieczenie odkładacie na ostatnią chwilę, a chcecie bardzo poczęstować najbliższych własnoręcznie zrobionymi pierniczkami to zachęcam do dalszej lektury ;) Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie i puszyste od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie musicie czekać, aż pierniczki zmiękną przez kilka tygodni. Masa piernikowa jest dość rzadka, dlatego ciasto wyrabiam wieczorem, przykrywam folią i wstawiam na noc do lodówki, aby stwardniało i lepiej się z nim pracowało. Upieczone ciasteczka polewam stopioną czekoladą, bo z nią smakują jeszcze lepiej ;) Pamiętajcie, aby pierniczki trzymać w szczelnym pojemniku w przeciwnym wypadku mogą stwardnieć.
Składniki (na ok. 70 pierniczków):
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika (można dać więcej)
- 125 g masła
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Do masy dodawaj stopniowo po jednym żółtku, delikatnie ubijając masę jajeczną. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z sodą oczyszczoną i odstaw na min. 5 minut.
Ubite jaja wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło z miodem, wymieszaj. Na koniec do masy wlej śmietanę z sodą i połącz ze sobą wszystkie składniki. Powstanie dość rzadka masa. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), aby masa stwardniała.
Schłodzone ciasto podziel na części, aby było łatwiej je rozwałkować. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm i powycinaj dowolne kształty. Pierniczki wyłóż w lekkich odstępach do formy z papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby pierniczki błyszczały przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym białkiem.
Piecz w 180 st. (funkcja góra-dół) przez 7 - 12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków (ja piekłem przez ok. 10 minut; należy uważać, aby nie przesuszyć pierniczków, bo wyjdą twarde; pierniczki po upieczeniu powinny być sprężyste kiedy lekko je dotkniemy). Upieczone pierniczki wystudź i oblej ulubioną polewą lub lukrem. U mnie: 200 g mlecznej czekolady i 90 g masła roztopione w kąpieli wodnej.
Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły.
Smacznego ;)
Przepis zmodyfikowany na własne potrzeby pochodzi z tej strony.