7.4.15

Grzebyczki z marmoladą

Popularne ciasteczka z marmoladą w kształcie ponacinanych podkówek. Ciasteczka zrobione są z ciasta półfrancuskiego, które robi się bardzo szybko (nie trzeba ciasta wałkować i składać kilka razy). Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Grzebyczki podczas pieczenia pięknie rosną. Nie są słodkie więc najlepiej ciasteczka oprószyć cukrem pudrem. Smakują lepiej niż te ze sklepu. Zachęcam do ich wykonania, będą ciekawym dodatkiem do kawy lub herbaty :)


Składniki (na ok. 25 grzebyczków):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka (250 g) margaryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • ulubiona marmolada
  • jajko do posmarowania ciasteczek
Przesianą mąkę posiekaj drobno z margaryną i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i wyrób sprawnie gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu ciasto (ja dzielę sobie je na kilka części, aby lepiej mi się wałkowało) rozwałkuj na dość cienki prostokąt lub kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmaruj pasek marmolady na ok. 1 - 2 cm szerokości (nie za dużo, bo później wycieknie z ciasteczek). Kawałek z marmoladą złóż dwa razy (patrz zdjęcia poniżej) i odetnij od reszty ciasta. Ciasto pokrój na kawałki ok. 6 cm długości. Brzegi każdego natnij w kilku miejscach. Uformuj podkówki. Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.


Jajko roztrzep i posmaruj nim ciastka. Grzebyczki piecz w 180 st. przez ok. 30 - 35 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe odstaw do wystygnięcia i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)