3.8.15

Szarlotka mojej mamy

Ze wszystkich ciast z jabłkami najbardziej ubóstwiam właśnie to. Najlepsze, według przepisu mojej mamy, z pierwszymi tego lata jabłkami. Delikatne kruche ciasto oraz gruba warstwa jabłek z cynamonem sprawiają, że nie można się od niego oderwać. Szarlotka jest delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu, dzięki bułce tartej nie namoknie. Jeśli są już u Was jabłka to polecam sprawdzenie tego przepisu :)



Składniki (forma21 x 37 cm):

Kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 6 żółtek
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. Sypkie składniki posiekaj dokładnie z margaryną. Kiedy całość będzie dobrze posiekana wrzuć żółtka i zagnieć sprawnie gładkie ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części w stosunki 3:2, owiń każdą część folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią formę.

Nadzienie jabłkowe:
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 1 pełna szklana cukru (zależy od słodkości jabłek)
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu
Na wyłożony w formie spód wysyp równomiernie bułkę tartą.

Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć je do formy z ciastem i wyrównaj. Jabłka posyp cukrem i cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka. Nakłuj w kilku miejscach wierzch i wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz przez ok. 80 minut, do momentu, aż wierzch się dobrze wypiecze. Wystudź.

Udanych wypieków ! :)



4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta szarlotka :) Mniaaam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną taka jest właśnie najlepsza ;) Choć dla mnie nic nie pobije sypanej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz ogromnie tą szarlotką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyż może być coś lepszego do kawałka domowej szarlotki? Myślę, że nie :) U mnie w domu robi się bardzo podobną - jest pyszna! ;)

    OdpowiedzUsuń