8.8.15

Snickerdoodles

Jeśli jesteście fanami cynamonu to te ciasteczka są stworzone dla Was. Popularne szczególnie w krajach anglojęzycznych ciasteczka są szybkie i łatwe do wykonania. Najlepsza w nich jest ta "panierka" z cukru i cynamonu. Od tych ciastek trudno się oderwać. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią ?". W książce napisano, że z przepisu wychodzi ponad 30 ciasteczek, u mnie wyszły nieco większe i było ich 21 :)

Składniki (na ok. 22 ciasteczka) :

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  •  ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  ½ łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru + 2 łyżki do obtoczenia ciasteczek
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zastąpiłem cukrem waniliowym)
  • 1 łyżka cynamonu
Mąkę przesiej, wymieszaj z gałką muszkatołową, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce utrzyj masło z 100 g cukru na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt, zmiksuj. Do masy wsyp sypkie składniki i wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.


W głębokim talerzu wymieszaj 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cynamonu. Łyżką nakładaj kawałki ciasta i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w cukrze z cynamonem i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszcz.


Ciasteczka piecz ok. 15 minut w 180 st. do momentu, aż zaczną się robić złocistobrązowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 1 minutę na blaszce, a następnie przełóż na metalową kratkę, żeby zupełnie ostygły.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbia te ciasteczka! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne, nie znałam ich wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ciasteczka są warte bliższego poznania ;)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Jak z cynamonem od razu biorę 2 ;)

    OdpowiedzUsuń