21.7.15

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Najlepszy przepis na ciasto z malinami. Maślane kruche ciasto i ta lekka pianka z budyniem. Palce lizać. Pianka wychodzi delikatna, po upieczeniu może trochę opaść, ale to nie przeszkadza. Ciasto widziałem już w wielu wydaniach - z czekoladowym spodem lub z borówkami zamiast malin. A Wam na jakie owoce przyjdzie ochota ?
 


Składniki (forma 20 x 32 cm):

Kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek 
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia , cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło i posiekaj drobno ze sobą składniki. Wbij żółtka i zagnieć sprawnie gładkie ciasto. Podziel na 2 części w proporcji 2:3. Każdą zawiń w folię spożywczą i odłóż na ok. 30 minut do zamrażarki.

Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią formę z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem (aby się nie wybrzuszyło).

Spód podpiecz w 180 st. przez ok. 25 minut, aż się lekko zarumieni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklana cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym 
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych - nie trzeba wcześniej rozmrażać)
Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując, wsyp budynie, a następnie cienką stróżką wlej olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczony wcześniej spód, wyrównaj. Na piance ułóż przebrane maliny (otworkami do góry), wciskając je lekko.

Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz je przez ok. 50 - 60 minut (lub dłużej jeśli maliny są mrożone) do porządnego zarumienienia się ciasta. Pianka po upieczeniu może nieco opaść. Gotowe ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Kruche z budyniem to klasyk! Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponadczasowa klasyka. Wspaniałe i bardzo pyszne ciasto i do tego jeszcze maliny poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
    Zaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy prawie 100 tys przepisów i prawie 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
    Pozdrawiamy!
    http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Z malinami smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moj faworyt od chyba 2 lat. A za tydzien wlasnie piec bede na komunie😉

    OdpowiedzUsuń