11.7.15

Kopiec kreta

Ciasto, które większość z Was zna ze sklepowej półki jako ciasto „z pudełka”. Biszkoptowy spód, banany  i masa straciatella. Smaczne i wcale nie jest trudne do wykonania. Nazwa ciasta pochodzi od jego wyglądu – kopca z masy śmietankowej przykrytego startym ciastem. Ciasto świetne na letni podwieczorek. Dzieci na pewno je polubią. Zachęcam Was do wykonania ciasta z tego przepisu, na pewno posmakuje Wam bardziej niż to sklepowe :)


Składniki (tortownica 24 cm):

Ciasto kakaowe:
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 6 bananów

Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puch. Kolejno wbijaj żółtka, miksując. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i kakao. Wsyp suche składniki do masy, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z masą.


Masę wyłóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz w 180 st. przez 30 – 35 minut. Wystudź.


Wyrośnięty wierzch ciasta wyrównaj nożem (resztki ciasta zachowaj). Środek wydrąż na głębokość ok. 1 cm (nie za głęboko, aby się nie przerwało), zachowując ok. 1,5 cm boki dookoła. Na cieście ułóż banany. Rozsmaruj krem, tworząc kopułkę. Ciasto oblep pokruszonym wydrążonym ciastem, lekko je dociskając (najlepiej jest je zetrzeć na tarce).

Masa śmietankowa z czekoladą (straciatella):
  • 1 łyżka żelatyny
  • 40 ml wody
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %; mocno schłodzonej
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 100 g mlecznej czekolady; drobno posiekanej

Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw do napęcznienia na ok. 15 minut. Po tym czasie lekko podgrzej żelatynę, aby się rozpuściła (nie można jej zagotować !), wystudź.

Kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietankę wymieszaj z wystudzoną żelatyną (najlepiej jest wymieszać kilka łyżek śmietany z żelatyną i dopiero potem taką „zaprawioną” żelatynę zmiksować z resztą śmietanki – zapobiegnie to powstaniu grudek w masie). Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj masę.

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. To ciasto jest genialne! Nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Musisz szybko nadrobić zaległości i je upiec.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam kopiec kreta! Piotrze ciasto wygląda bajecznie, chętnie skuszę się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Kiedyś robiłam muffinki kopce kreta :)

    OdpowiedzUsuń