10.6.15

Nugat w waflu

Prosta i szybka masa do przełożenia wafli. Niektórzy pewnie pamiętają ją ze swojego dzieciństwa. Bardzo słodka z dużą ilością mielonych orzechów i płatków owsianych. Te ostatnie są wyczuwalne w masie zaraz po jej zrobieniu, ale po zmięknięciu wafla płatki już nie przeszkadzają. Przepis pochodzi od babci mojej koleżanki, za który bardzo dziękuję ;) Ciasto stało się szybko faworytem.

Składniki:
  • 18 - 20 łyżek mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych (użyłem błyskawicznych)
  • 250 g orzechów włoskich; zmielonych lub drobno posiekanych
  • 1 duża łyżka kakao
  • 200 g (1 kostka) masła
  • kilka wafli (moje o wymiarach 29 x 29 cm)
Do garnka wlej mleko i dodaj cukier, następnie zagotuj całość. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Do masy wsyp orzechy i gotuj cały czas do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj kakao i masło. Wymieszaj całość dokładnie.

Jeszcze ciepłą masą przełóż wafle (chłodna masa bardzo gęstnieje i trudno ją rozsmarować). Jeśli masa będzie się ciężko rozsmarowywać można ją uklepywać dłonią. Posmarowane masą wafle obciąż i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc), aby zmiękły.

Smacznego :) 


4 komentarze:

  1. Nie jest to mój smak dzieciństwa, ale pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, mam słabość do tych wafli, jako dziecko lubiłam je nawet same, a co dopiero z pyszną masą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam te pyszne wafle,wieki ich nie robiłam choć to moje ulubione, zamiast cukru dałam krystolit bo mam szlaban na cukier.Przyznam że nieznane tego przepisu ale coś czuję że jeszcze wiele razy do nich wrócę.Dziękuję😘

    OdpowiedzUsuń