16.6.15

Ciasto z truskawkami mojej mamy

Zdecydowanie numer 1 wśród ciast z owocami w sezonie letnim. Pieczemy je co roku, kiedy tylko w sklepach pojawiają się świeże truskawki. Delikatny i puszysty biszkopt, bardzo maślana masa budyniowa (prawie jak w karpatce ;) z powciskanymi świeżymi truskawkami i cienka warstwa truskawkowej galaretki. Jedyne co trzeba upiec to prosty biszkopt, reszta robi się "sama" ;) 


Składniki (forma 21 x 37 cm):

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodaj kolejno żółtka, miksując po każdym dodaniu następnie do masy wlej ocet i zmiksuj całość dokładnie. Mąkę przesiej do miski z proszkiem i wymieszaj. Dodaj do masy i delikatnie połącz. 

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 170 st. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Masa budyniowa:
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • cukier waniliowy (użyłem dużą porcję)
  • 6 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g (2 kostki) miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem zwykłym. Masę wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gotowy przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Do masy dodaj, łyżka po łyżce, budyń, cały czas miksując. Powinna powstać gładka i puszysta masa.

Ponadto:
  • 2 galaretki truskawkowe (zwykłe na 500 ml każda)
  • ok. 3/4 kg truskawek
Truskawki umyj, odszypułkuj i wysusz. Przygotowaną masę budyniową wyłóż na biszkopt i wyrównaj wierzch. Truskawki delikatnie powciskaj w krem, tak aby poza niego nie wystawały. Wyrównaj jeszcze raz masę i włóż ciasto do lodówki na czas przygotowywania galaretki.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, używając jednak 750 ml wody (mniej niż zaleca producent). Tężejącą galaretką polej ciasto.

Smacznego :)

4 komentarze: