29.6.15

Ciasto jogurtowe z owocami

Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Z ulubionymi owocami posmakuje wszystkim. Robi się je naprawdę łatwo. Musicie tylko pamiętać, aby jogurt miał temperaturę pokojową, unikniecie wtedy zakalca. Ciasto jest gęste, więc owoce podczas pieczenia nie opadają na dno. Ja do swojego ciasta użyłem moreli, ale pasują tu wszystkie owoce. Może skusicie się na wersję z truskawkami póki jeszcze są ? Ciasto piekłem w dużej tortownicy, bo mieści się tam dużo owoców (prawie 1/2 kg!). Najlepiej smakuje oprószone cukrem pudrem :)

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 200 g (1 kostka) masła
  • 340 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego, w temp. pokojowej
  • ok. 450 g owoców
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jajka i jogurt naturalny, zmiksuj mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Do ciasta powoli wlewaj przestudzone masło, mieszając łyżką. Ma powstać gładka masa.
Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej przygotowane ciasto, wyrównaj wierzch. Umyte i osuszone owoce poukładaj równo na cieście (większe przekrój na pół).

Ciasto piecz w temp. 180 st. przez ok. 60 - 70 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Kocham ciasta jogurtowe! Z owocami oczywiście najlepsze ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto jogurtowe. Mniam .. to wygląda pięknie i z chęcią skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie wypieki, z mnóstwem owoców i posypane cukrem pudrem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń