7.6.15

Ciasto drożdżowe z nutellą i kruszonką

Słodka bułeczka z równie słodkim kremem orzechowo-czekoladowym i maślaną kruszonką. Ciasto podczas pieczenia pięknie pachnie. Dzięki zwinięciu w warkocz w przekroju ma ciekawe wzorki wypełnione kremem. Ja do swojego ciasta dodałem dużą ilość nutelli - zdecydowanie za dużą, więc proponuje dodać jej mniej, ponieważ podczas pieczenia może się wydostać z ciasta i nieładnie wyglądać. Polecam jako słodkie ciasto na podwieczorek :)


Składniki (forma podłużna 9 x 33 cm):

Ciasto drożdżowe:
  • 450 g mąki pszennej
  • 25 - 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 małe jajka, rozkłócone + 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • szczypta soli
  • 120 g masła, roztopionego 
  • ok. 1 szklanka (proponuje trochę mniej) kremu orzechowo-czekoladowego Nutella
/Składniki na rozczyn odejmujemy od składników na ciasto./
Ciasto drożdżowe zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego, w tym celu do kubeczka wrzuć pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki mleka i 3 łyżki mąki. Całość wymieszaj, aby nie było grudek. Kubek odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 5 - 10 minut, aż zaczyn znacznie urośnie.

Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko, jajka, cukier, sól i wyrośnięty zaczyn. Całość wymieszaj (można użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego) i powoli wlej roztopione masło. Wyrób sprężyste i  gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 45 - 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i lekko wyrób. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 60 cm (powinien być 2 razy dłuższy niż długość formy). Rozwałkowane ciasto posmaruj nutellą i zwiń, zaczynając od dłuższego boku jak roladę.

Ciasto ułóż w kształt litery U (patrz zdjęcia poniżej; ciasto najlepiej jest formować na papierze do pierzenia, później łatwiej jest je przenieść do formy) i zapleć w warkocz, zlepiając ze sobą końce. Gotowy warkocz włóż do przygotowanej formy, następnie odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Kruszonka:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki masła, zimnego
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i rozetrzyj palcami, tworząc kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką.

Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 60 min (lub dłużej - aż się dobrze upiecze).

Smacznego ;)


4 komentarze:

  1. Drożdżowych wypieków nigdy dość!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zwłaszcza, że przy panujących za oknem temperaturach drożdże rosną jak szalone :)

      Usuń
  2. Jest kruszonka? Jest, to ja wpadam! :D Uwielbiam drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń