31.12.14

Ciasto Pychotka

Przepis pojawił się już na poprzednim blogu, ale dodaję dla osób, które jeszcze go nie znają :) Ciasto można również spotkać pod nazwą Pani Walewska. U mnie składa się z 3 warstw ciasta kruchego z powidłami, bezą i orzechami przełożonych kremem waniliowym. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest pyszne. Bardzo słodkie, dlatego cała blaszka starczy na długi czas (albo i nie ;-)  Pychotkę robię już na wszystkie okazje, kiedy możemy spodziewać się gości, bo wiem, że na pewno im posmakuje. Przepis mam od mojej przyjaciółki Natalii, której bardzo za niego dziękuję ;-)


Składniki (forma 21 x 37 cm):

Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag (1 kostka) margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 20 dag cukru zwykłego
  • 20 dag orzechów włoskich
  • powidło śliwkowe
Przesianą mąkę z margaryną i proszkiem do pieczenia drobno wysiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, cukier puder i 3 łyżki śmietany. Zagnieć szybko ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki.

Z 5 białek ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec 20 dag cukru zwykłego. Orzechy posiekaj drobno nożem.

Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Jedną z 3 części ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy z papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/3 powideł śliwkowych. Następnie wyłóż 1/3 ubitej piany z białek. Na koniec posyp pianę 1/3 posiekanych orzechów włoskich. Ciasto piecz przez ok. 40 minut w temp. 175 st. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia, aby piana stwardniała.

Analogicznie postępuj z resztą ciasta, wykorzystując pozostałe składniki. Ciasto możesz również upiec w tym samym czasie, jeśli posiadasz kilka form o tym samym rozmiarze.

Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 2 kieliszki wódki (opcjonalnie)
Z 1/2 l mleka odlej większe pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka wsyp szklankę cukru zwykłego, 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Składniki rozmiksuj (lub porządnie wymieszaj rózgą kuchenną) i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw do wystygnięcia.

Wystudzony budyń utrzyj z 25 dag masła (można pół kostki masła i pół margaryny Kasi). Na koniec możesz wlać do masy 2 kieliszki wódki.

Masą przełóż placki i wstaw na chwilę do lodówki.
Smacznego ;-) !

14.12.14

Miękkie pierniczki z ziemniakami

Szybkie i łatwe w wykonaniu pierniczki, które możecie upiec dosłownie kilka chwil przed przyjściem gości. Ziemniaki w cieście piernikowym sprawiają, że pierniczki są bardzo delikatne i mięciutkie nawet kilka dni po upieczeniu. Nie muszą leżakować, aż zmiękną. Ziemniaki nie są ani trochę wyczuwalne. Pierniczki pachną mocno przyprawami, a w smaku można wyczuć dodatek kakao. Przepis pochodzi ze strony anulawkuchni.blogspot.com.


Składniki (na ok. 60 pierniczków):
  • 250 g ziemniaków (2 większe ziemniaki)
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 450 g mąki
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika (polecam więcej, wtedy pierniczki będą bardziej aromatyczne)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
  • 1 i 1/2  łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
Ziemniaki obierz i ugotuj bez soli. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Miód wlej do garnka, wsyp cukier i postaw garnek na palniku, cały czas mieszając masę. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj masło, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia.

Do rozgniecionych ziemniaków dodaj masę miodową i zmiksuj całość dokładnie. Następnie odstaw masę do przestudzenia.

Chłodną masę wlej do większej miski, dodaj przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp lekko mąką.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Powycinaj foremkami różne kształty i wyłóż pierniczki na formę z papierem do pieczenia.

Pierniczki piecz w 160 st z termoobiegiem* przez ok. 10 minut (w zależności od grubości pierniczków). Gotowe pierniczki wystudź i polukruj lub polej polewą czekoladową.

* Pierniczki można również upiec w 180 st. z funkcją pieczenia góra-dół.

Smacznego :)


7.12.14

Pierniczki drożdżowe

Smaczna alternatywa dla osób, które nie lubią czekać, aż pierniczki zmiękną. Pierniczki z tego przepisu są mięciutkie zaraz po upieczeniu. Później robią się nieco kruche. W smaku nie różnią się niczym od tych normalnych. Pachną mocno przyprawą korzenną i cynamonem. Są uzależniające :) Polecam po ostygnięciu polukrować pierniczki, wtedy wchłoną wilgoć i na drugi dzień będą równie miękkie. Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym krócej je będziemy piec, inaczej wyjdą troszkę twardsze. Przepis pochodzi z gazety Chwila dla Ciebie.



Składniki (na ok. 30 - 35 pierniczków):
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki mleka, ciepłego
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajo
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Miód i masło rozpuść, cały czas mieszając. Stopione dodaj do mąki. Wbij jajko i wlej drożdże z mlekiem. Całość wymieszaj do połączenia się składników, a później wyrób gładkie ciasto.

Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Z ciasta powycinaj dowolne kształty. Pierniczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Pierniczki piecz przez ok. 8 - 10 minut (w zależności od grubości). Wystudzone polukruj.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
Wsyp cukier do małej miseczki i za pomocą łyżki rozprowadź go dobrze z gorącą wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj małą ilość wody, jeśli zbyt rzadki dosyp cukru pudru. Gotowym lukrem posmaruj pierniczki.

Smacznego :-)


2.12.14

Orzechowo - kawowy tort bezowy

Kolejny tort bezowy w Słodkim Atelier :) Uwielbiam te słodkie bezy za to, że można je robić na wiele sposobów. Z połączeniem orzechów włoskich i kawy spotkałem się na blogu Pistachio. Ja nie piję kawy dość często, a właściwie to bardzo rzadko, chyba że jest okazja spotkania się ze znajomymi i wypicia kawy z lodami :) Nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby tej kawy nie dodawać do ciast. Wtedy też ją "piję" z ochotą :)
Ogólnie torcik nie jest słodki, ale to też zależy od tego co dla kogo oznacza słodki. W bezie jest dużo cukru, ale krem kawowy jest trochę gorzki więc całość jak najbardziej się uzupełnia. Ciasto niestety jest trochę pracochłonne. Ja swoje zrobiłem wieczorem, później schowałem do lodówki i na drugi dzień, kiedy bezy "przeszły" smakiem kawy zniknął w kilka chwil :)




Składniki (torcik o średnicy ok. 24 cm):

Orzechowe blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
Białka ubij na sztywną pianę (najlepiej w szklanym lub metalowym naczyniu), dodając pod koniec ubijania cukier (cukier zawsze dodawaj małymi partiami do piany, czekając, aż poprzednia część się rozpuści). Do ubitej piany dodaj zmielone orzechy i wymieszaj delikatnie całość.

Rant tortownicy o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Na dużą blachę do pieczenia wyłóż papier a na to połóż wysmarowany rant. Do tak przygotowanej formy wyłóż 1/3 masy i wyrównaj wierzch. Piecz bezę w 160 st przez ok. 35 minut.*

Upieczony blat ściągnij z papierem do pieczenia z blachy i nożem oddziel rant tortownicy od bezy. Na blachę wyłóż nowy papier do pieczenia i nasmarowany rant tortownicy. Upiecz tak 2 kolejne blaty.**

Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % 
  • 7 łyżek drobnego cukru (może być cukier puder)
  • 2 łyżki kawy instant
Kremówkę ubij na sztywną pianę. Ubitą zmiksuj z cukrem i kawą rozpuszczalną, aż się rozpuszczą.

Gotowym kremem przełóż torcik. 2/5 masy odłóż do dekoracji. Na dolny blat wyłóż równomiernie pół masy, która została na przełożenie. Przykryj to środkowym blatem i wyłóż pozostałą część masy. Na koniec połóż górny blat. Ciasto oblej z wierzchu polewą czekoladową.

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
Dodatkowo:
  • zmielone orzechy do oblepienia boków
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Zastygającą polewą oblej z wierzchu torcik. Boki ciasta posmaruj odłożonym wcześniej kremem. Z kremu zrób również ozdobne kleksy na torcie. Na koniec boki tortu oblep zmielonymi orzechami włoskimi, a na kleksy położ połówki orzechów. Ciasto najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego :)

* Piekłem w 140 st. z termoobiegiem.
** Jeśli posiadasz 3 takie same formy to możesz upiec wszystkie blaty naraz.