23.11.14

Wuzetka

Jedno z popularniejszych ciast, których nie trzeba przedstawiać. Biszkopt czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, oblany dodatkowo polewą czekoladową,a to wszystko zwieńczone zostało kleksem z bitej śmietany. Wuzetka z tego przepisu nie jest za słodka, wręcz przeciwnie bardzo świeża z lekko kwaskowatą nutką powideł śliwkowych. Ciasto jest na dużą formę, jednak nie sugerujcie się tym, bo znika szybciutko ;)

Składniki (forma 21,5 x 37 cm - polecam troszkę mniejszą):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Do piany dodaj żółtka, miksując po każdym dodaniu. Do masy wmieszaj delikatnie suche składniki.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w 180 st przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.

Nasączenie:
  • 1/2 szklanki (lub więcej) mocnej kawy, wystudzonej
  • kilka łyżeczek cukru pudru
  • 2 kieliszki wódki
 Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Bita śmietana:
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1 l śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej*
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie dodaj 6 łyżek wody i mieszając, podgrzej całość, aż żelatyna się rozpuści. Żelatyny nie można zagotować ! Żelatynę przelej do innej miseczki i odstaw do wystudzenia.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietankę połącz z żelatyną, w tym celu wymieszaj żelatynę z łyżką śmietanki i powtórz to jeszcze kilkakrotnie, po to, aby nie było dużej różnicy temperatur. Taką rozrobioną żelatynę wlej do pozostałej śmietanki i zmiksuj całość do połączenia.

Ponadto:
  • niecały słoiczek powideł śliwkowych
Dolny blat biszkoptu nasącz równomiernie połową mieszanki i posmaruj go powidłami. Z ubitej śmietany odłóż 3/4 szklanki na dekoracje. Resztę wyłóż na powidła i przykryj górnym blatem. Biszkopt nasącz resztą mieszanki. Ciasto polej polewą.

Polewa czekoladowa:
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
Czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Gotową polewą oblej równo ciasto. Porcje ciasta przyozdób kleksami z pozostawionej bitej śmietany (ja narysowałem nożem linie na polewie, zamiast od razu kroić ciasto na kawałki).

*Kremówkę najlepiej przelać do metalowego naczynia, w którym będziemy ją ubijać i schłodzić przez całą noc.

Smacznego :)

22.11.14

Szarlotka z budyniem

Ciasto z jabłkami jest zawsze dobrym rozwiązaniem kiedy mają do nas przyjść goście. Jest to nieuniknione, że posmakuje większości z nich. Połączenie waniliowego budyniu z jabłkami i cynamonem jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Jak się może wydawać ciasto nie jest czasochłonne. Można dzień wcześniej przygotować spód i masy, a następnego dnia upiec ciasto. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem. Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com



Składniki (forma 21 x 37 cm):

Kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki (ok. 150 g) cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj masło i wysiekaj całość nożem. Wbij 2 jajka i zagnieć szybko ciasto. Uformuj z niego kulę i podziel na 2 równe części. Obydwie zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Masa z jabłkami:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 100 g cukru (lub więcej do smaku)
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wsyp je do garnka z dużym dnem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jabłka smaż przez chwilę, aż nieco zmięknął, ale nie będą się całkiem rozpadały.

Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru (dodałem trochę więcej)
  • opakowanie cukru waniliowego
Budynie zagotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając jeszcze cukier i cukier waniliowy. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak, aby dotykała jego powierzchni. Budyniu nie trzeba studzić.

Składanie:

Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż nią dno patelni. Ciasto dokładnie podziurkuj widelcem. Na to wyłóż przygotowane wcześniej jabłka i wyrównaj wierzch. Na jabłka wyłóż równomiernie masę budyniową. Drugą część ciasta rozwałkuj tak samo jak poprzednią i przykryj nią budyń. Podziurkuj również wierzch ciasta.

Ciasto piecz przez ok. 50 min (u mnie prawie dwa raz dłużej) w temp. 180 st. Ciasto powinno się zezłocić. Po całkowitym wystudzeniu oprósz szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego ;-)

10.11.14

Francuskie krążki z jabłkami i cynamonem na drugie śniadanie

W dzisiejszym poście główną rolę gra moje ulubione ciasto francuskie. Oczywiście chodzi mi tutaj o to domowe, pełne masła i kruchych warstw ciasto francuskie. Żadne tam kupne, chociaż jeśli nie macie czasu lub chęci na zrobienie domowego, to ze sklepu też się nada :) Przepis na ciasto pochodzi od Michela Roux.
Ciasteczka, a właściwie krążki nadziane są domową konfiturą z jabłek i cynamonu :) Dodatkowo, aby coś chrupało całość została posypana cukrem z cynamonem. Aby uszczęśliwić moją rodzinę niczego więcej im nie potrzeba. Ciasteczka zniknęły nawet nie wiem kiedy. Są świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wyglądają ślicznie i gwarantuję, że smakują lepiej niż te ze sklepu.



Składniki (wychodzi ok. 13 ciasteczek):

Ciasto francuskie:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g (1 kostka) bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • niecałe 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml lodowatej wody (u mnie trochę mniej)
Mąkę przesiej do miski i uformuj z niej kopczyk. Masło i sól dodaj do mąki i rozetrzyj całość lekko palcami. Ważne jest to, aby robić to dość zwinnie, żeby masło się nie nagrzało. Kiedy masło stanie się ziarniste stopniowo dodawaj lodowatą wodę, zagniatając ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto nie powinno być lepkie, w razie czego dodaj troszkę mąki. Gotowe ciasto uformuj w kulę.

Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 10 cm. Złóż je na 3 części jak list i obróć o 90 stopni. Znowu rozwałkuj na taki sam prostokąt jak poprzednio i znowu złóż jak list. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Czynności te powtórz jeszcze 2 razy tak samo. Przy ostatnim składaniu ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 20-30 minut.

Nadzienie:
  • kilka jabłek
  • kilka łyżek wody
  • cynamon i cukier do smaku
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałeczki. Wrzuć pokrojone jabłka do garnka, dodaj wodę, cynamon i cukier do smaku. Całość gotuj przez chwilę, tłukąc jabłka na papkę. Gotową marmoladę wystudź.

Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek
  • kilka łyżeczek brązowego cukru
  • cynamon
Gotowe ciasto rozwałkuj dość cienko na stolnicy. Za pomocą szklanki powycinaj koła z ciasta. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę poukładaj wycięte koła. Na każde z nich wyłóż po łyżeczce przygotowanej marmolady. Przykryj to drugim kołem i zlep ze sobą boki, które dociśnij jeszcze widelcem, aby utworzyły się ładne kreseczki. Na górze ciasteczek nożem wytnij dwa otworki wentylacyjne. Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu mieszanką cukru i cynamonu.

Gotowe ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 35 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.

Smacznego :)







PS: To jest mój ostatni przepis, który bierze udział w konkursie na durszlak.pl, gdzie można wygrać książki Pani Doroty Świątkowskiej. Po więcej informacji o jej książkach zapraszam tutaj [klik].

 Moje wypieki i desery na każdą okazję

8.11.14

Tort marchewkowy - dla dzieci

Kolejny przepis, który startuje w konkursie durszlaka, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej. Moje ulubione ciasto marchewkowe ewoluowało i stało się tortem :) Jest to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci (i nie tylko). W końcu sam niedawno byłem dzieckiem i uważam, że taki tort to świetny (i zdrowy) pomysł na tą okazję :)  Bardzo proste w wykonaniu ciasto z orzechami włoskimi, płatkami migdałów, przełożone masą z serka mascarpone ze śmietanką. Dam sobie rękę uciąć, że dzieciaki oszaleją z radości. Muszę przyznać, że jest to moje najsmaczniejsze odkrycie tej jesieni. Nawet moja siostra (najsurowszy krytyk w domu :P ) zajadała się tym tortem z wielką chęcią. À propos mojej siostry to dziękuje jej za to, że była moją "modelką" na poniższym zdjęciu ;-)

Składniki (tortownica 24 cm):

Ciasto marchewkowe:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 320 g marchewek)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.

Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera. 
Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 440 g serka mascarpone
Ponadto:
  •  orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy śmietana jest już ubita powoli zmiksuj ją z serkiem mascarpone, uważając, aby się nie zważyła.

Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego :)

Moje wypieki i desery na każdą okazję

2.11.14

Czekoladowy torcik bezowy - najlepszy dla gości

Aby przerwać ostatnią monotematyczność związaną z drożdżowymi wypiekami zrobiłem pyszny torcik czekoladowy. Nie jest on taki trudny jak by się mogło wydawać. Trzeba tylko dobrze ubić białka i wymieszać z resztą składników. W większości wszystkie składniki zawsze są w domu. Nie trzeba nawet iść do sklepu, jeśli ktoś tak jak ja mieszka na wsi i ma świeże jajka prosto od kur :P Dużym plusem torciku jest również to, że do jego wykonania zużywamy całe jaja - białka do bezy, a żółtka do kremu, więc nie ma potrzeby później martwić się co zrobić z pozostałymi żółtkami. Torcik jest świetną propozycją na deser dla gości. Połączenie słodkiej bezy i kremu czekoladowego posmakuje każdemu. Dodatkowo torcik udekorowany jest kawałkami orzechów, które miło chrupią podczas jedzenia. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:

Blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu z białego wina)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)

W metalowej lub szklanej misce (nie plastikowej, ponieważ na ściankach osadza się tłuszcz i białka mogą się nie ubić) ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier (łyżka po łyżce, aż poprzednia partia cukru się rozpuści). Do ubitej piany przesiej kakao, dodaj sok z cytryny i mąkę. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką.

Na blaszkę (najlepiej tą z piekarnika) wyłóż papier do pieczenia (możesz przykleić go do blachy odrobiną ubitych białek). Na papierze w lekkich odstępach narysuj 3 okręgi o średnicy ok. 18 cm każdy*. Wypełnij je ubitymi białkami, wyrównując wierzch.

Blaty bezowe piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 st. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 st i susz jeszcze tak bezy przez ok. 30 minut **. Upieczone blaty wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem czekoladowy:
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru (dałem trochę mniej)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 500 ml śmietanki kremówki np.30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
  • posiekane orzechy włoskie, płatki migdałów, ulubione bakalie (opcjonalnie)
Żółtka utrzyj z cukrem i mąką na jasną, puszystą masę. Śmietankę kremówkę podgrzej, ale jej nie zagotuj. Dodaj stopniowo gorącą śmietankę do masy żółtkowej, cały czas mieszając.

Miskę z masą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj całość, aż krem zgęstnieje. Pod koniec do gorącego kremu stopniowo dokładaj kostki czekolady. Całość odstaw do wystudzenia. Co jakiś czas zamieszaj. Wystudzonym kremem przełóż bezowe blaty. Torcik udekoruj posiekanym orzechami i płatkami migdałów.

Smacznego :)

*U mnie nie zmieściły się 3 okręgi, dlatego użyłem dwóch blach. Bezy piekłem jednocześnie z włączonym termoobiegiem zmniejszając tylko podane temperatury o 20 st.

**Czas jak i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od posiadanego piekarnika.

PS: Tym przepisem biorę udział w konkursie na durszlak.pl, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej [link do książek].

Moje wypieki i desery na każdą okazję