26.10.14

Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi

Klasyczne rogaliki, bardzo proste w wykonaniu. Świetne na podwieczorek lub jako przekąska do kawy/herbaty. Ja do swoich użyłem powideł śliwkowych, ale świetnie nadają się też inne ulubione konfitury. Z podanej porcji wychodzą 24 rogaliki, ale nie są one duże. Ciasto jest z wierzchu kruchutkie, a w środku nieco miękkie. Przepis z niezastąpionej Kwestii Smaku.

Składniki (na 24 małe rogaliki):
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 świeżych)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g (1/2 kostki) masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
  •  powidła śliwkowe (lub inne ulubione konfitury)
Ciepłe mleko przelej do niewielkiego naczynia (np. kubka), dodaj szczyptę cukru oraz drożdże. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Drożdże w tym czasie powinny się spienić. 

Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z mąką na coś w rodzaju kruszonki. Jajko ubij (można za pomocą rózgi kuchennej) z cukrem pudrem i wlej je do mąki z masłem. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk. Gotowe ciasto przełóż do miski i szczelnie owiń ją folią. Taką miskę z ciastem włóż do lodówki na minimum 2 godziny, ale można również zostawić ją tam do następnego dnia.

Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich uformuj w kulkę i rozwałkuj na dość cienkie koło (jeśli to konieczne podsyp lekko mąką). Każde ciasto pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym trójkącie ułóż po łyżeczce powideł i zwiń je, formując rogalika.

Gotowe rogaliki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Rogaliki piecz przez ok. 25 min. w 180 st. aż się zezłocą. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

19.10.14

Meksykański warkocz czekoladowy

Zafascynowany ostatnim przepisem na ciasto drożdżowe zrobiłem kolejny wypiek z jego użyciem. Ciasto fantastycznie smakuje z kakaowym nadzieniem. Dodatkowo po upieczeniu warkocz smaruje się stopionym masełkiem i posypuje się całość mieszanką cukru z cynamonem. Ciasto idealne na zimno jak i na ciepło do popołudniowej kawy :) Przepis tak samo jak poprzedni pochodzi z gazety Claudia Apetyt.


Składniki:
Nadzienie:
  • 6 łyżek (90 g) masła, miękkiego
  • 1/3 kubka płatków migdałowych
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1/2 kubka kakao (użyłem DecoMorreno)
  • 2 duże żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki tortowej (użyłem zwykłej pszennej) + do oprószenia
  • szczypta mielonego pieprzu cayenne (pominąłem)
Masło zmiksuj z płatkami migdałowymi, cukrem, kakao, żółtkami, cynamonem, mąką i pieprzem (jeśli używasz). Powinna powstać gładka konsystencja (może wyjść bardzo gęsta).

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj gotowe ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 25x46 cm. Na cieście rozsmaruj wykonane nadzienie , zostawiając 2-cm wolne brzegi. Brzegi ciasta wysmaruj wodą. Zaczynając od dłuższego boku zwiń równo ciasto w roladę. Lekko dociśnij, aby się nie rozkleiła. Roladę przełóż łączniem do dołu na tacę i włóż do zamrażalnika na 30 minut.

Zmrożoną roladę przetnij wzdłuż i wyłóż ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Z jednej strony zlep oba końce przecięciem do siebie. Obie połówki ciasta zapleć ze sobą, w taki sposób, aby powstał warkocz. Nadzienie powinno być na zewnątrz wieńca. Końce warkocza także zlep ze sobą i podłóż pod spód ciasta. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Po wyrośnięciu zdejmij folię i piecz warkocz w 175 st przez ok. 30 - 35 minut, (lub więcej), aż się zezłoci.

Posypka:
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki (60 g) masła, roztopionego do posmarowania ciasta
Wymieszaj ze sobą cukier i cynamon. Gorący jeszcze warkocz posmaruj dobrze stopionym masłem i posyp 2/3 przygotowanej mieszanki. Po wystudzeniu ciasto posyp resztą mieszanki.

Smacznego :)

12.10.14

Drożdżowe ślimaki z cynamonem

Uwielbiam ten zapach, kiedy bułeczki rosną w piekarniku. Cała rodzina zbiera się wtedy w kuchni i czeka, aż wyjmę blaszkę z wypiekiem. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło posmarowane waniliowym lukrem. Jeśli nigdy nie jedliście takich zawijasów, polecam jak najszybciej spróbować :) Przepis pochodzi z październikowego wydania gazety Claudia Apetyt.

Składniki (na 12 bułeczek):

Ciasto drożdżowe (przepis podstawowy):
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki (60 g) masła, roztopionego i wystudzonego + do posmarowania miski
  • 1 duże żółtko
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 340 g mąki tortowej + do oprószenia
  • 1 opakowanie drożdży instant (ok. 7g)
  • 55 g cukru kryształu
  • 2 szczypty soli (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
Mleko z wodą podgrzej w garnuszku na małym ogniu (powinno się tylko lekko ogrzać - nie zagotować).

W misce utrzyj stopione masło z żółtkiem i ekstraktem waniliowym.

Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami. Dodaj cukier i sól, wymieszaj.

Do mąki dodaj letnie mleko z wodą oraz masę żółtkową. Drewnianą łyżką wymieszaj całość i wyrób miękkie ciasto. Jeśli będzie trzeba podsyp mąką.

Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i wyrób je, aż przestanie się lepić do rąk i będzie gładkie. Uformuj z ciasta kulę.

Miskę obsmaruj masłem. Włóż do niej kulę z ciasta i obtocz ją w tłuszczu. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. i 15 min. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i zagnieć krótko, aby pozbyć się powietrza z ciasta. Ciasto ponownie uformuj w kulę. Kawałek folii spożywczej wysmaruj delikatnie masłem i zawiń nim ciasto. Owinięte ciasto włóż do miski, którą również owiń folią spożywczą. Miskę z ciastem włóż do lodówki na 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Cynamonowe nadzienie :
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki zmielonego cynamonu
  • 185 g masła, miękkiego + do posmarowania formy
Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 25 cm wysmaruj masłem. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 46 cm. Ciasto posmaruj miękkim masłem, zostawiając 2-cm wolne brzegi. Ciasto posyp mieszanką cukru z cynamonem. Zostawione brzegi ciasta posmaruj wodą. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż krótszego boku. Brzegi lekko dociśnij.

Mocną nicią pokrój roladę na równe części (każda ok. 4 cm szerokości). W tym celu owić ciasto nicią i ciągnij za przeciwne  jej końce, tak aby pętelka nici zaciskała się coraz mocniej na cieście. Gotowe ślimaki ułóż w formie cięciem ku górze, pozostawiając lekki odstęp między sobą, ponieważ ciasto jeszcze urośnie.

Formę z bułeczkami przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 st. Po wyrośnięciu blaszkę z bułeczkami wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min. na złoto. Po upieczeniu lekko wystudź. Przed podanie polej polewą.

Polewa * :
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Aby zrobić polewę  utrzyj na gładką masę wszystkie składniki. Gotową polej ciepłe ślimaki.

*Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo lukru, dlatego polecam zmniejszyć podane składniki o połowę. 

Smacznego :D