14.12.14

Miękkie pierniczki z ziemniakami

Szybkie i łatwe w wykonaniu pierniczki, które możecie upiec dosłownie kilka chwil przed przyjściem gości. Ziemniaki w cieście piernikowym sprawiają, że pierniczki są bardzo delikatne i mięciutkie nawet kilka dni po upieczeniu. Nie muszą leżakować, aż zmiękną. Ziemniaki nie są ani trochę wyczuwalne. Pierniczki pachną mocno przyprawami, a w smaku można wyczuć dodatek kakao. Przepis pochodzi ze strony anulawkuchni.blogspot.com.


Składniki (na ok. 60 pierniczków):
  • 250 g ziemniaków (2 większe ziemniaki)
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 450 g mąki
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika (polecam więcej, wtedy pierniczki będą bardziej aromatyczne)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
  • 1 i 1/2  łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
Ziemniaki obierz i ugotuj bez soli. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Miód wlej do garnka, wsyp cukier i postaw garnek na palniku, cały czas mieszając masę. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj masło, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia.

Do rozgniecionych ziemniaków dodaj masę miodową i zmiksuj całość dokładnie. Następnie odstaw masę do przestudzenia.

Chłodną masę wlej do większej miski, dodaj przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp lekko mąką.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Powycinaj foremkami różne kształty i wyłóż pierniczki na formę z papierem do pieczenia.

Pierniczki piecz w 160 st z termoobiegiem* przez ok. 10 minut (w zależności od grubości pierniczków). Gotowe pierniczki wystudź i polukruj lub polej polewą czekoladową.

* Pierniczki można również upiec w 180 st. z funkcją pieczenia góra-dół.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Pomysł z dodatkiem ziemniaków jest rewelacyjny. Kiedyś robiłam rogaliki na ziemniakach i ciasto wyszło rewelacyjne. Fajnie zobaczyć jakiś nowy pomysł na pierniki, aż chce się piec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ! Pierniczki wychodzą bardzo mięciutkie, warto spróbować :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Na dodatek ziemniaków do pierniczków do bym nie wpadła! :)

    OdpowiedzUsuń