23.11.14

Wuzetka

Jedno z popularniejszych ciast, których nie trzeba przedstawiać. Biszkopt czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, oblany dodatkowo polewą czekoladową,a to wszystko zwieńczone zostało kleksem z bitej śmietany. Wuzetka z tego przepisu nie jest za słodka, wręcz przeciwnie bardzo świeża z lekko kwaskowatą nutką powideł śliwkowych. Ciasto jest na dużą formę, jednak nie sugerujcie się tym, bo znika szybciutko ;)

Składniki (forma 21,5 x 37 cm - polecam troszkę mniejszą):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Do piany dodaj żółtka, miksując po każdym dodaniu. Do masy wmieszaj delikatnie suche składniki.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w 180 st przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.

Nasączenie:
  • 1/2 szklanki (lub więcej) mocnej kawy, wystudzonej
  • kilka łyżeczek cukru pudru
  • 2 kieliszki wódki
 Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Bita śmietana:
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1 l śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej*
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie dodaj 6 łyżek wody i mieszając, podgrzej całość, aż żelatyna się rozpuści. Żelatyny nie można zagotować ! Żelatynę przelej do innej miseczki i odstaw do wystudzenia.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietankę połącz z żelatyną, w tym celu wymieszaj żelatynę z łyżką śmietanki i powtórz to jeszcze kilkakrotnie, po to, aby nie było dużej różnicy temperatur. Taką rozrobioną żelatynę wlej do pozostałej śmietanki i zmiksuj całość do połączenia.

Ponadto:
  • niecały słoiczek powideł śliwkowych
Dolny blat biszkoptu nasącz równomiernie połową mieszanki i posmaruj go powidłami. Z ubitej śmietany odłóż 3/4 szklanki na dekoracje. Resztę wyłóż na powidła i przykryj górnym blatem. Biszkopt nasącz resztą mieszanki. Ciasto polej polewą.

Polewa czekoladowa:
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
Czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Gotową polewą oblej równo ciasto. Porcje ciasta przyozdób kleksami z pozostawionej bitej śmietany (ja narysowałem nożem linie na polewie, zamiast od razu kroić ciasto na kawałki).

*Kremówkę najlepiej przelać do metalowego naczynia, w którym będziemy ją ubijać i schłodzić przez całą noc.

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Klasyczna i pyszna. Z tym się zgadzam :-) Dzięki !

      Usuń
  2. Obłędna!
    Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety, dlaczego weszłam tu o tej godzinie. ;) Ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka w najpyszniejszym wydaniu! Piękna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłaś ciasto na patelni...? :)
    Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem chłopcem ;-)
      Haha u mnie się tak mówi na formę patelnia, ale żeby nie było nieporozumień to już zmieniam :)
      Dziękuję i pozdrawiam !

      Usuń