Kolejny przepis, który startuje w konkursie durszlaka, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej. Moje ulubione ciasto marchewkowe ewoluowało i stało się tortem :) Jest to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci (i nie tylko). W końcu sam niedawno byłem dzieckiem i uważam, że taki tort to świetny (i zdrowy) pomysł na tą okazję :) Bardzo proste w wykonaniu ciasto z orzechami włoskimi, płatkami migdałów, przełożone masą z serka mascarpone ze śmietanką. Dam sobie rękę uciąć, że dzieciaki oszaleją z radości. Muszę przyznać, że jest to moje najsmaczniejsze odkrycie tej jesieni. Nawet moja siostra (najsurowszy krytyk w domu :P ) zajadała się tym tortem z wielką chęcią. À propos mojej siostry to dziękuje jej za to, że była moją "modelką" na poniższym zdjęciu ;-)
Składniki (tortownica 24 cm):
Ciasto marchewkowe:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach (ok. 320 g marchewek)
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.
Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera.
Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 440 g serka mascarpone
- orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego :)
AAAAAAAAAAAAa jak to pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Wygląda pysznie i smakuje tak samo ;-)
UsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że ciasto marchewkowe świetnie sprawdza się jako tort. Twój wygląda doskonale ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Jest mi bardzo miło :)
UsuńTen serek w kremie mozna innym zastapic?
OdpowiedzUsuńNie polecam :-)
UsuńPozdrawiam
witam!mogę dodać orzechy włoskie mielone i zmielone migdały? wspaniałe przepisy!rysiaa
OdpowiedzUsuńWszystko powinno wyjść. Tylko jeśli jest taka możliwość orzechy warto zmielić dość grubo. Pozdrawiam.
Usuń