8.11.14

Tort marchewkowy - dla dzieci

Kolejny przepis, który startuje w konkursie durszlaka, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej. Moje ulubione ciasto marchewkowe ewoluowało i stało się tortem :) Jest to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci (i nie tylko). W końcu sam niedawno byłem dzieckiem i uważam, że taki tort to świetny (i zdrowy) pomysł na tą okazję :)  Bardzo proste w wykonaniu ciasto z orzechami włoskimi, płatkami migdałów, przełożone masą z serka mascarpone ze śmietanką. Dam sobie rękę uciąć, że dzieciaki oszaleją z radości. Muszę przyznać, że jest to moje najsmaczniejsze odkrycie tej jesieni. Nawet moja siostra (najsurowszy krytyk w domu :P ) zajadała się tym tortem z wielką chęcią. À propos mojej siostry to dziękuje jej za to, że była moją "modelką" na poniższym zdjęciu ;-)

Składniki (tortownica 24 cm):

Ciasto marchewkowe:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach (ok. 320 g marchewek)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.

Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera. 
Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 440 g serka mascarpone
Ponadto:
  •  orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy śmietana jest już ubita powoli zmiksuj ją z serkiem mascarpone, uważając, aby się nie zważyła.

Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego :)

Moje wypieki i desery na każdą okazję

10 komentarzy:

  1. AAAAAAAAAAAAa jak to pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Wygląda pysznie i smakuje tak samo ;-)

      Usuń
  2. Też uważam, że ciasto marchewkowe świetnie sprawdza się jako tort. Twój wygląda doskonale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten serek w kremie mozna innym zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  4. witam!mogę dodać orzechy włoskie mielone i zmielone migdały? wspaniałe przepisy!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko powinno wyjść. Tylko jeśli jest taka możliwość orzechy warto zmielić dość grubo. Pozdrawiam.

      Usuń